Благотворителната организация „Чан Зукърбърг“ (Chan Zuckerberg Initiative), зад която стоят Присила Чан-Зукърбърг и Марк Зукърбърг, обяви, че ще придобие Meta – научна онлайн търсачка, с технология на изкуствен интелект. В нея ще бъдат събрани и лесно откривани над 26 милиона научни разработки, изследвания и дисертации и най-важното – след няколко месеца тя ще бъде пусната напълно безплатно и ще е достъпна за всеки човек по света.

Изпълнителният директор и един от създателите на Meta Сам Малино каза, че „идеята ни не е да печелим от данните, съдържащи се в Meta и нейните способности; вместо това искаме да сме сигурни, че те ще стигнат до онези, които се нуждаят най-много от тях, във всякакви области и толкова бързо, колкото е нужно, за благото на целия свят“.
Към момента все още не е разкрит размерът на инвестицията, с която се случва придобиването – това може би ще стане след официалното приключване на сделката.

 

Какво е Meta?

Това е научно-фокусирана търсачка и платформа, която използва изкуствен интелект, за да анализира количеството и качеството на статии и данни в медицински списания и научни разработки и доклади, след което да ги сортира и подреди в най-голямата научна база данни, позната до момента. Резултатите от търсенето се сортират по важност, подобно на това, как Google News дава приоритет на по-добре подкрепени източници. Така и в Meta ще можем да разчитаме на това да получим най-адекватните и достоверни данни и информация от подкрепени разработки на учени, подбрани и сортирани за нас сред хиляди такива, които биват публикувани всеки ден. Това със сигурност ще помогне неимоверно на ученици, студенти и учени, които отделят огромно количество време да проучват, четат и търсят най-важното в статии в интернет.
Мeta ще помага и на компаниите да решават накъде да насочат бюджета си, като лесно и бързо им показва кои научни области, автори и разработки са имали значими постижения преди – и кои са обещаващи сега.

 

Потенциалът

Кори Баргман, президент на отдел „Наука“, и Браян Пинкертън, президент на отдел „Технология“ в CZI, казват, че потенциалът на платформата е необозримо голям и без граници. Meta може да се употреби, за да се открият нововъзникнали техники за изследване на коронарни заболявания на артериите и със същия успех студент по медицина да я използва, за да види как две различни заболявания водят до еднакви проблеми с имунитета на пациент. Разработчици и учени ще могат да видят кои предложени лечения на някои от най-страшните заболявания на нашето съвремие са най-обещаващи; или да се разберат в по-голям мащаб произтичането и причинно-следствените връзки на образователните и когнитивните затруднения при младите хора. Фондациите ще могат да откриват лесно автори на разработки или да виждат ясните тенденции, очертаващи се в научните среди, така че да решават лесно къде да инвестират. А учащите получават напълно надеждни източници за проучванията си за училище/университета, които ще са значително по-сериозни и доказани от тези, съдържащи се в Google. Потенциалът за нарастване на научната осъзнатост и напредък масово сред млади и възрастни е помитащ.

 

Инициативата Чан-Зукърбърг

Създаването на Chan Zuckerberg Initiative, или CZI, бе обявено на 1 декември 2015 година и съвпадна с раждането на първото дете на двойката. Организацията цели да спомогне напредъка на човешкия потенциал до пълната му степен, да промотира равенство в области като здраве, образование, научни разработки и енергия. Тя е част от т.нар. движение на „филантрокапитализъм“ в Америка. Първата голяма инвестиция (от 24 милиона щатски долара) на инициативата беше Andela – стартъп, фокусиран върху обучението на софтуерни разработчици в Африка в специален обучителен център за четиригодишна програма, в която обучаващите контактуват с американски софтуерни компании, нуждаещи се от разработчици. На 8 септември 2016 бе обявено успешното набиране на 50 милиона щатски долара от образователния стартъп Byju от кампания, водена от CZI и включваща инвеститори като Sofina Lightspeed Venture Partners и други. Отново през септември 2016 се разгърна и новата научна програма Chan Zuckerberg Science с 3 милиарда щатски долара в инвестиция, разпределени за три години напред и покриващи инициативи в университети в Сан Франциско и Бъркли, както и други, свързани най-вече с инженерни програми.

Мeta ще бъде поредната инвестиция на инициативата, свързана с достъпността и достигането на научнообразователни данни до маса хора, напълно безплатно.

Тук можете да прочетете още за търсачката с изкуствен интелект Meta.