Учените потвърдиха, че фрагментите на метеорит, паднал през юли миналата година в Мароко, са с марсиански произход. Общата маса на "извънземните" камъни е 6.8 кг, като най-голямото парче тежи 900 грама. Това е петият случай в историята, при който се потвърждава марсиански произход на паднал на Земята метеорит.
Въпреки че обектът се приземи на планетата ни преди шест месеца, останките от него бяха открити едва през декември. Този и сходни на него метеорити са се образували при сблъсък на голям астероид с Марс, поясняват учените. Те допълват, че фрагментите от метеорита са особено ценни, тъй като са намерени доста скоро след падането им на Земята, което означава, че са били подложени на минимално въздействие от земните микроорганизми и други фактори.
За последен път марсиански метеорит е паднал на Земята през 1962 г. в Нигерия. Преди това други такива обекти са се приземявали във Франция през 1815 г., в Индия - 1865 г., и Египет - 1911 г. Към момента стойността на марсианските метеорити е 10 пъти по-висока от тази на златото.