За първи път астрофизици откриха множество планети в друга галактика. Обектите са най-различни по размер и маса, като някои са с размерите на нашата Луна, а други - огромни като Юпитер. Тъй като откриването на екзопланети дори в Млечния път е огромно предизвикателство, откриването им в друга галактика е още по-значимо постижение. Учени от университета в Оклахома са го постигнали благодарение на успешното използване на гравитационно микронизиране. Тази техника, теоретизирана за пръв път от Айнщайн и свързана с неговата Обща теория на относителността, вече е използвана за откриване на екзопланети в Млечния път. Тя продължава да е единственият начин за откриване на най-малките и далечни планети, на хиляди светлинни години от Земята.

Идеята е, че докато планета орбитира около звезда, гравитационното поле на системата може да пречупи светлината на далечната звезда зад нея. Когато сред звездите има намесена и планета, това създава още по-големи промени в полето и в светлината, която достига до нас – т.нар. планетарен подпис. В Млечния път до момента чрез този способ са открити 53 екзопланети. За откриването на по-далечни такива обаче астрономите Ксину Даи и Едуардо Герас изучават квазар (астрономически звезден обект от най-ярките в Космоса) на 6 милиарда светлинни години от нас, наречен RX J1131-1231.

Използвайки данни от обсерваторията на NASA Chandra X-ray, учените откриват, че енергийните линии в квазара се променят по специфичен начин, който може да се обясни само чрез преминаването на орбитиращи планети в наблюдаваната галактика. Оказва се, че става дума за около 2000 планети между звездите на галактиката. Разбира се, никой не е виждал планетите директно и това едва ли ще се случи скоро, но самият факт, че са засечени, е много значим, а планетите могат дори да се проучат донякъде и да се установи техният брой, размери и маса. Изследването вече е публикувано онлайн.