Астрономи откриха голямо количество изпарена вода в атмосферата на екзопланета с размерите на Нептун, която обаче се намира далеч извън Слънчевата система. Водните изпарения са рядкост при такива планети, още повече, че подобни открития не се случват почти никога при екзопланета с такива размери и маса. Измерванията биха могли да доведат до изводи за това, как се е формирала HAT-P-26b.

Планетата е засечена за пръв път през 2011 година, орбитираща около звезда на 430 светлинни години от нас. Откритието е направено благодарение на факта, че планетата е транзитираща, т.е. периодично преминава между собствената си звезда и Земята и преминавайки, засенчва светлината от звездата. С телескопите Spitzer и Hubble на NASА астрономите установяват и водата в атмосферата. От NASA обясняват, че тъй като всяка молекула абсорбира светлината по различен начин, всяка има и различен „подпис“, който се интерпретира от учените.

При планетите от нашата Слънчева система често пъти се откриват водни изпарения в атмосферата, включително при газовите гиганти Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун. Откриването им при екзопланети обаче е много голяма рядкост, особено когато са толкова далеч. Измерването на атмосферата на HAT-P-26b сочи, че в нея се съдържат тежки елементи, по-тежки, да речем, от водород и хелий. Присъствието им води до интересни хипотези за формирането на планетата – например, че при формирането си е била доста по-близо до звездата, отколкото е сега.