Вчера сутрин първата италианка - астронавт на МКС, пристигна заедно с първата сертифицирана еспресо машина за нулева гравитация. ISSpresso е създадена при сътрудничество на две италиански компании, а началото на проекта е през 2012 г.

Идеята на машината е да намали стреса от изолацията чрез почивка над топла торбичка черно щастие. Компаниите, разработили ISSpresso, са Lavazza и Argotec. Правенето на еспресо на Земята е лесно, но гравитацията помага доста за това. Плик с вода се поставя в машината, в камера налягането ѝ се повишава до 9 бара и се нагрява до 94 градуса по Целзий. Водата минава по тръба през капсула с кафе (подобна на тези от стандартните кафе машини) и обратно в друга торбичка. Резултатът е кафе, сертифицирано от Lavazza. Разбира се, пие се със сламка, но всеки би преживял лекото неудобство, за да се докопа до това течно щастие.

За 6 месеца в Космоса астронавтите на МКС със сигурност се чувстват доста стресирани – на 400 км от Земята само с други 5 души, наземният контрол се надява новата кафе машина да им помогне да изпускат парата.

 

Тагове: