Руската делегация в Общото събрание на Организацията на обединените нации публикува повдигащо веждите изявление, в което осъжда Съединените щати за това, че са позволили на частни сателити да препълват околоземната орбита, като твърди, че те могат да се превърнат в „легитимна цел“, ако някога бъдат използвани срещу Русия.

Въпреки че изявлението не назовава директно Starlink или SpaceX по име, почти сигурно те са целта на изявлението.

„Ясно е, че Starlink се превърна във важна част от системата за командване, контрол и комуникация на Украйна в части от страната“, коментира Шашанк Джоши от The Economist.

Това далеч не е първата слабо завоалирана заплаха, която Русия отправя към своите противници. Всъщност това дори не е първото дрънкане на оръжие, което се прави по отношение на активността в орбитата на нашата планета.

Лицемерието на избухването обаче не остана без вниманието на коментаторите.

„Любопитно е, че тази ракета пропуска скорошното използване на ракета от Русия за унищожаване на стар сателит, изхвърляйки отломки в орбити, в които лети космическата станция“, написа в Twitter Ерик Бергер от Ars Technica в отговор на изявлението, като се позовава на теста на руската противосателитна ракета миналата година.

Очевидно това, за което Русия наистина е ядосана, е почти сигурно, че SpaceX използва Starlink, за да осигури интернет за Украйна по време на продължаващата инвазия.

Константин Воронцов, член на руското външно министерство и ръководител на делегацията на Службата на ООН по въпросите на разоръжаването на страната, твърди в изявлението, че делегацията „би искала да подчертае изключително опасна тенденция, която надхвърля безвредното използване на космическите технологии и стана ясно по време на събитията в Украйна“.

Воронцов също така обвини САЩ и техните съюзници, че използват своята търговска инфраструктура в Космоса „за военни цели“, твърдейки, че „изглежда нашите колеги не осъзнават, че подобни действия всъщност представляват косвено участие във военни конфликти“.

Следователно „квазицивилната инфраструктура може да се превърне в законна цел за отмъщение“. И в светлината на гореспоменатия тест за противосателитна ракета това може да не е празна заплаха.

Опасното събитие, при което един от сателитите на страната беше взривен на безброй парчета миналия ноември, предизвика силно осъждане от международната общност, като Космическото командване на САЩ обяви по това време, че произтичащият от това „облак от отломки“ е принудил астронавтите да се качат на борда Международната космическа станция, за да се приютят в своите спасителни капсули.

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск ясно обмисли възможността Starlink да стане цел, като каза по-рано тази година, че „ние можем да изстрелваме сателити по-бързо, отколкото те могат да изстрелват антисателитни ракети“.

Това е уместна тема, тъй като изявлението на Русия беше направено само ден след като Германия и Япония обещаха да не провеждат антисателитни тестове.

Накратко, като се имат предвид насилствените действия на Русия както в Украйна, така и в Космоса, изявлението изглежда като вид агресивно изказване, което сме свикнали да очакваме - и е малко вероятно да повлияе на мненията на други членове на ООН.

Снимка: Unsplash

Виж още: Лунните ресурси са на път да предизвикат конфликти