Мисията Artemis III ще върне човечеството обратно на Луната и двама астронавти ще извършат до четири космически разходки на нейната повърхност. Сега НАСА избра компанията, която ще изработи скафандрите, които астронавтите на Artemis ще носят, когато напуснат своя космически кораб и изследват лунния пейзаж. Агенцията обяви, че компанията Axiom Space ще разработи системата за лунна разходка на мисията и е получила поръчка на стойност най-малко 228.5 милиона долара.

Axiom е една от двете компании, които НАСА посочи като свои официални партньори на Artemis през юни, като другата е Collins Aerospace. За тази конкретна поръчка агенцията каза, че е прегледала предложенията от двамата доставчици и е решила Axiom да проектира, разработи, сертифицира и в крайна сметка да произведе скафандри и оборудване за услуги за извънкорабна дейност (xEVAS) за Artemis III.

xEVAS на Axiom ще се основава на космическите костюми на NASA Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), които агенцията е проектирала за мисиите Artemis. Те ще побират широк кръг от членове на екипажа, каза компанията в съобщението си, и ще бъдат изградени с повишена гъвкавост и специализирани инструменти за изследване.

Това, че Axiom изгражда скафандъра, за да побере по-широк кръг от тела, е от особено значение, докато се подготвяме да изследваме Луната и други места в Дълбокия космос. Ако си спомняте, планирана изцяло женска космическа разходка през 2019 г. беше отменена поради липса на подходящо прилягащо оборудване и това постави акцент върху дизайна на скафандъра и наличието на различни размери. Artemis III има за цел да изпрати първата жена на лунната повърхност и Axiom потвърди в своето съобщение, че ще направи xEVAS скафандър за тази жена астронавт.

Тази конкретна поръчка е само за кацането на Артемида III. Очаква се доставчиците да се конкурират за бъдещи поръчки за задачи, които включват скафандри за повтарящи се лунни кацания, както и разработването на скафандри за използване извън МКС в ниска околоземна орбита.

Снимка: NASA

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат