Тези дни едно събитие вълнува цяла Русия - стартът на първата мисия, която цели да заснеме филм в Космоса. Въпреки че 2021 г. определено беше доста активна по отношение на космическите мисии на Virgin Galactic, Blue Origin и SpaceX, то руснаците решиха да се разграничат и да поемат в една по-различна посока, заснемайки цял филм в Космоса. За да се превърне това начинание в реалност, Руската космическа агенция изпрати космонавта Антон Шкаплеров, режисьора Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд на МКС, където те ще заснемат сцени за предстоящото заглавие „Предизвикателство“. Очаква се сюжетът да разкрие трудностите, пред които един хирург е изправен, когато му се налага да оперира космонавт, страдащ от сърдечно заболяване. Филмът е съвместен продукт на „Роскосмос“, Първи канал на руската държавна телевизия и киностудиото Yellow, Black and White.


Тричленният екипаж на ракетата носител „Союз 2.1а“ излетя от космодрума „Байконур“ в Казахстан на 05.10.2021 г., в 11:55, а през какви етапи преминават, можете да следите тук.
Това не е първата подобна мисия на Русия - още през 2001 година Роскосмос успешно транспортира американския милионер Денис Тито до МКС - пътешествие, което по това време беше оценено на 20 милиона щатски долара. С все по-ожесточената конкуренция в космическия туризъм цените в наши дни са значимо по-ниски. Ето защо руснаците търсят някакво предимство, особено след като миналата година NASA съобщи, че ще си сътрудничи с актьора Том Круз, за да направи филм на Международната космическа станция.

Снимки: Первый канал 

Виж още: С мисията Inspiration4 в орбита вече са рекордните 14 души