SpaceX успешно изстреля своята ракета Falcon 9 в Калифорния – повече от четири месеца след инцидента в Кейп Канаверал, Флорида, където се взриви същата ракета поради изтичане на кислород от един от резервоарите.

Ракетата излетя от военновъздушната база Ванденберг и нейният старт бележи невероятно кратък срок за изстрелване след инцидента през юни 2016 г. За сравнение на Orbital ATK й отне почти две години, за да възстанови свояте ракета, взривила се през 2014 г.

След инцидента SpaceX заземи всички свои ракети и проведе разследване с помощ от NASA, Федералната авиационна администрация (FAA), Военновъздушните сили на САЩ и Националния съвет по безопасност на транспорта на САЩ. Преди две седмици компанията стигна до извода, че проблемът е дошъл от горния резервоар на Falcon 9, пълен със суперохладен течен кислород.

Днешният старт е първата част от мисията Iridium за създаване на флотилия от 66 спътника в ниска околоземна орбита. Компанията също така планира да създаде още 15 резервни спътника - шест в орбита и девет на земята. Тези сателити ще доставят покритие за мобилни комуникации по цялата планета, включително над океаните и на полюсите, казват от Iridium. SpaceX има договор с Iridium да изведе 70 от тези сателити в седем последователни изстрелвания през 2017 и 2018 г.

 

Прочетете и това: Hyperloop One вече набелязва градовете за своето свръхзвуково трасе 

Тагове: