SpaceX е изпратила запитване към FCC за разрешение да изстреля 4425 сателита, които могат да предоставят високоскоростен интернет (1 Gbps) по целия свят. Това е над три пъти от текущия брой активни спътници в орбита около нашата планета на базата на данните, публикувани от Union of Concerned Scientists.

През 2015 година Илон Мъск разкри, че този проект ще струва на компанията 10 милиарда щатски долара. Един от най-ранните инвеститори е Google, която е дарила 1 милиард за инициативата.

Спътниците тежат по 385 кг всеки и ще бъдат в орбита от пет до седем години, преди да се разпаднат. Те ще бъдат на височина от 1150 до 1325 километра над повърхността, по-високо от космическата станция, която обикновено се поддържа на височина от около 432 километра.

Според заявлението към FCC проектът има две фази: SpaceX първоначално ще изстреля около 800 сателита, които ще предоставят интернет услуги в САЩ и други места. Всички 4425 сателита ще са в орбита в срок от 5 години и те ще осигурят 1 Gbps връзка за потребителите по целия свят.

 

Прочетете и това: Германски инженери ще правят бензин от CO2