Освен сериозни планове да засели Марс Илон Мъск очевидно не се свени да демонстрира желанието си да доближи и други места в Космоса край нас. Вчера на специално събитие той обяви, че SpaceX смята да изпрати двама души – частни граждани, необвързани с никоя организация – на обиколка около Луната. Това ще е частна мисия, за която те сами ще платят „билетите“ – пътните разходи. Мъск подчерта, че не става дума за опитни астронавти, а за хора, които са проявили интерес за едноседмична разходка около Луната и обратно, която е с обща "дължина" от около 650 000 км.

Планът е разходката да се случи през втората половина на 2018 година с помощта на космическия кораб Crew Dragon и ракетата Falcon Heavy, чийто първи полет ще се проведе това лято. Разбира се, плановете са едно, а реалността друго – вече знаем, че Мъск понякога се бави със сроковете, но сама по себе си мисията е доста интересна.

Все още не са обявени имената на двамата ентусиасти, които ще потеглят към дълбокия Космос, но те вече са се запознали помежду си. По-късно през тази година ще стартира и физическата и психическата им подготовка за пътя. Мъск отказа коментар за това, колко точно ще струва пътуването, но си позволи да каже, че цената е близка до тази на едно изпращане на екипаж до Международната космическа станция. Целта на SpaceX обаче е да даде начало на космическите екскурзии на обикновени граждани, които впоследствие да започнат да се провеждат поне един-два пъти годишно. Предстоящата мисия ще получи разрешителен лиценз от Федералната авиационна администрация.

Планът за космическата екскурзия на Мъск около Луната напомня много на новата програма Orion, по която NASA работят в момента. Първата мисия на Orion, Exploration Mission 1 (EM-1), e насрочена за изстрелване за септември 2018 г. с най-мощната ракета, създавана от Американската космическа агенция досега - Space Launch System. Засега тя е официално планирана като безпилотна, но през януари тази година NASA започнаха тестове на пилоти и се надяват EM-1 в крайна сметка да бъде първата пилотирана мисия до Луната от 1971 г. насам. Мъск заяви, че мисията на NASA, разбира се, ще има приоритет пред тази на SpaceX в изстрелването в лунната орбита, тъй като целта й преди всичко е научна.

А ако темата за Луната ви е интересна, със сигурност ще ви хареса следващият ни брой. През март в нашето HitStory ще ви разкажем подробно за мисията "Орион", ще разгледаме въпроса "Защо забравихме Луната?" и ще си спомним за програмата Apollo. Очаквайте го на пазара след 10 март.