Какво бихте направили, ако се събудите на Марс? Ще изпитате ли паника? Или може би възторг? Дали не трябва да държите под леглото си една раница с най-важните неща, които биха ви потрябвали там? Това може и да ни се струва крайно невероятен сюжет, но теоретичният физик Мичио Каку споделя, че често дава на учениците си точно този мисловен експеримент: да изчислят вероятността да се събудят на Марс утре поради капризите на теорията за множество вселени. 
„Квантовата теория“, пише Каку за The New York Times, „се основава на това, което е известно като принцип на неопределеността на Хайзенберг, позволяващ малка вероятност да съществуваме дори на далечни места като Марс“. 
Като се има предвид този принцип, „има малка, но изчислима вероятност нашата квантова вълна да пробие път през пространство-времето и да се издигне там“. 
Реалността, както пише физикът, е, че „когато правите изчисленията, откривате, че за да се събудите на Марс, ще трябва да изчакате по-дълго от живота на Вселената“. 


Но все още има шанс. Използвайки серия от красиво прости метафори, Каку затвърждава убеждението си, че реалността е, перифразирайки британския генетик J.B.S. Холдейн, „не само по-странно, отколкото предполагаме, но и по-странно, отколкото можем да предположим“.
Разбира се, ако утре се събудите на Марс, първите неща, с които ще се сблъскате, са екстремният студ и липсата на атмосфера, а те от своя страна биха поставили нови мрачни предизвикателства. 
Но както отбелязва Каку, малко вероятно не означава невъзможно – ето защо квантовата физика и нейният стремеж да обясни произхода на Вселената до нивото на квантовата несигурност прави цялата разлика в световете, които съществуват или биха могли съществуват в бъдещето. 

Симки: Unsplash

Виж още: Мощен телескоп се насочва към две от най-странните супер-Земи в Космоса