Отношенията между Илон Мъск от SpaceX и руския космически шеф Дмитрий Рогозин изглежда се движат от обиди към обсъждане на покана за чай.

Двамата космически гиганти имаха обмен в Twitter след интервю, което Рогозин даде за CNN във вторник (7 септември) за бъдещето на руската космическа индустрия, по време на което Рогозин похвали Мъск за това, че е „организатор на космическата индустрия и като изобретател, който не се страхува да рискува“.

Рогозин, генерален директор на руската космическа агенция Роскосмос, заяви, че милионерите в собствената му страна „предпочитат да инвестират повече в яхти, а не в космически кораби“, и изрази възхищение от частната космическа индустрия на САЩ.

Рогозин добави, че би искал да покани Мъск в руския си дом, за да „бъде на гости на моето семейство“ и да обсъди „изследване на Вселената, извънземният живот и как можем да използваме Космоса, за да запазим живота на Земята“, каза той пред CNN.

Космическият шеф отбеляза: „Вече нагрях чайника“, което накара Мъск по-късно да попита Рогозин в Twitter как обича да пие руският шеф. Рогозин сподели това, което нарича „любимия индийски чай на баба си“.

И все пак отношенията между шефа на Роскосмос и основателя на SpaceX не са розови през последните месеци. Доклад на Ars Technica от декември сподели в социалните мрежи снимки от Рогозин на инженери от Роскосмос, работещи в суровия регион Якутия в Източна Русия през зимата, където температурите са били минус 52 градуса по Целзий.

„Чудя се дали изнежената SpaceX може да работи при такива условия?“ Рогозин размишляваше тогава в социалните медии, като се позовава на стартиращия център на SpaceX за операции на Starship в далеч по-мекия климат на Бока Чика, Тексас.

По-рано през 2020 г. Мъск направи своя собствена забележка след успешното изстрелване на първите американци в Космоса от американска земя от края на програмата за космически совалки през 2011 г. по програмата за търговски екипаж на НАСА.

„Батутът работи“, каза Мъск през май 2020 г. за изстрелването на Crew Dragon на борда на ракета Falcon 9 на компанията си. Шегата беше позоваване на ситуацията от 2014 г., в която САЩ наложиха финансови санкции на няколко руски служители, включително Рогозин, вследствие на международното осъждане на руската анексия на Крим.

Публичното упрекване на Рогозин през 2014 г. беше следното: „След анализ на санкциите срещу нашата космическа индустрия предлагам на САЩ да доведат своите астронавти на Международната космическа станция с помощта на батут“, каза тогава Рогозин чрез Twitter.

Напоследък отношенията на Рогозин с НАСА също бяха трудни. Това лято той заплаши, че ще изтегли Русия от програмата на Международната космическа станция заради допълнителните санкции. Санкциите дойдоха вследствие на онова, което американските представители определиха като кибератаки, ръководени от Русия, и намеса в изборите - твърдение, което Русия отрече.

Снимка: Pixabay

Виж още: Marvel атакува българската версия на HBO Go с 19 продукции