Странен камък, открит на Марс, озадачи учените. На него попаднал марсоходът Opportunity, след преместването си на ново място за проучване на планетата. Според специалистите, роботът е попаднал на съвършено нова обстановка, каквато не е виждал от 7.5 години престой на Червената планета.

Opportunity се добрал до 22-километровия кратер Endeavour в началото на август, разполагайки се на самия му ръб. От там пред "взора" му се разкрили няколко любопитни обекта. Особен интерес предизвикал камъкът Tisdale 2. Той бил изследван с помощта на няколко инструмента. Учените достигнали до извода, че той доста прилича на вулканичните скали, но в него има загадъчно голямо количество цинк и бром.

На самия край на огромния кратер се намира верига от планински хребети. Най-близките скалисти образувания от тях получили неофициалното наименование Cape York, а намиращите се след тях - Botany Bay. Според експертите в тях има сериозно количество минерали, които е възможно да са се появили с помощта на течаща вода. Именно този регион ще бъде следващата голяма цел на марсохода Opportunity.

 

Тагове: