Учени по цял свят от известно време подозират, че свръхмасивните черни дупки в центъра на повечето галактики влияят на формирането на звездите в рамките на тези галактики. Сега, в едно ново изследване, публикувано в The Astrophysical Journal от екип, ръководен от Шели Райт, професор по физика в Университета на Калифорния в Сан Диего, е установил, че ветровете, генерирани от тези енергични звездните обекти, издухват цели галактики, повлиявайки на начина, по който се образуват звездите.

Райт и нейният екип изучават свръхмасивна черна дупка, намираща се в квазар в центъра на галактиката, наречен 3C 928, който е на над 9 милиарда светлинни години. Това е свръхмасивна черна дупка от ранната ни вселена, което ни дава представа как е изглеждала нашата галактика при формирането ѝ.

Когато учените наблюдават галактиките, които са най-близо до нас, смятат, че масата на галактиките е тясно свързана с масата на свръхмасивната черна дупка в центъра им. Изводът е, че масата на свръхмасивната черна дупка е там много преди образуването на галактиката. В действителност енергията от квазар (свръхмасивна черна дупка, заобиколена от светлинен диск от газ и прах) може реално да контролира растежа на една галактика.

Разбирането за това, как се е формирала ранната ни Вселена и защо е станала такава, е безценно, когато става въпрос за изучаване на нашето място в нея в момента. Това откритие се дължи на набор от данни от далечни квазари, така че ще бъде интересно да видим какво ще покажат и другите резултати, след като учените ги анализират по-нататък.