Oтвъд малката ни синя планета съществува безкрайна Вселена, надвиснала над главите ни със заплашителна неизвестност. Непрекъснатите ни опити да я опознаем са просто стремеж да утолим собствените си страхове. Защото неизвестното е това, което плаши най-много човешкия мозък. До момента няма официален отговор на един от популярните въпроси на съвремието ни: съществува ли разумен извънземен живот и ако да, кой и как може да го открие?

„По-убеден съм от всякога, че не сме сами“

През ноември 2016 година излезе документалният филм, центриран около физика Стивън Хокинг на име Stephen Hawking’s Favourite Places. В него Хокинг заяви на всеослушание нещо, което мнозина не очакваха - „По-убеден съм от всякога, че не сме сами. След живот, прекаран в чудене, сега реших да оглавя глобална инициатива, която да го докаже“. Става дума за Breakthrough Listen - първия толкова голям научен проект, насочен към търсенето на доказателства за извънземна цивилизация. Размерът и обхватът на изследването ще бъдат безпрецедентни: програмата ще включва проучване на най-близките до Земята 1 милион звезди, ще сканира центъра на галактиката ни и цялата галактическа равнина. Най-мощните инструменти, с които разполагаме, които са 50 пъти по-чувствителни от обичайните телескопи, ще „подслушват“ за извънземни сигнали и съобщения от над 100 близки галактики извън Млечния път. Радиоприем­ниците пък ще покриват 10 пъти по-голяма площ от небето, отколкото в предишни програми и поне 5 пъти повече радиочестоти, при това 100 пъти по-бързо. Програмата разполага и с оптични лазерни трансмисии - спектроскопи, чиито търсения са 1000 пъти по-ефективни в откриването на лазерни сигнали и могат да засекат 100-ватов лазерен сигнал (енергия, равна на тази на обикновена крушка) от близо 40 трилиона километра разстояние. Инициативата, оглавена от Хокинг, ще продължи 10 години, а физикът казва, че „знае точно откъде да започне търсенето“.

Според Стивън Хокинг е добре да опитваме да открием извънземна цивилизация, за да сме информирани; но не и да се опитваме да правим контакт с тях

Едно от първите значими открития на инициативата се случи през август 2017 година, когато те засякоха 15 бързи радиоимпулса в далечна локация в галактиката, наречена FRB 121102. Вишал Гажар, който е учен към инициативата, казва, че подобен вид импулси не са засичани преди, особено на такава дистанция. Една от по-смелите теории за тях гласи, че биха могли да са контролирани енергийни източници, използвани за зареждане на космически кораби на извънземни цивилизации.

Нещо, което Хокинг обаче добавя в коментарите си по темата, е, че дори да уловим сигнал към нас и да сме убедени, че той идва от извънземни, не е добра идея да му отговаряме. Според него една напреднала извънземна цивилизация ще ни види като не повече от бактерии, които могат да бъдат смачкани, а ресурсите на планетата - завзети.

Радио знаците

От всички необясними неща, които сме засичали във Вселената, радиоимпулсите са може би най-необяснимите - те са бързи, изплъзващи се, експлозивни и странни. Траят едва няколко милисекунди, а някои от тях генерират енергия, достатъчна да захрани 500 милио­на слънца. Учените се опитват да обяснят и теоритизират този феномен, но анализ на сигналите до момента е невъзможен, като една от причините за това е бързината, с която изчезват, а друга причина е неравномерната, необоснована и напълно произволна поява.Една от първите появи на такива радиосигнали е през далечната 1977 година, когато в университета в Охайо засичат т.нар. сигнал WOW, който до ден-днешен не е обяснен. Десетилетия наред мнозина са се опитвали да разрешат мистерията му безуспешно. Най-често предлаганите теории са тези за извънземни, като Сет Шостак, учен от института SETI (организация, за която ще говорим след малко), продължава да твърди, че те най-вероятно са знак за извънземна цивилизация, а не за сблъсък на комети, както в началото на 2017 в своя публикация заяви Антонио Парис от университета във Флорида.

NASA и другите

Ако трябва да говорим за агенция, с чиито търсения и открития се спекулира най-много, това е NASA. От една страна, множество хора вярват, че NASA прикриват истинските си открития и отдавна са установили наличие на интелигентен извънземен контакт - а хакерската група Аnonymous директно заяви по-рано тази година, че от агенцията са били вече в контакт с такива същества.

От NASA обаче отрекоха това твърдение, като Томас Зурбухен, администратор на научни мисии в агенцията, заяви публично, че няма да има официални изявления на NASA oтносно такова нещо - думи колкото директни, толкова и двусмислени. Зурбухен добави, че няма представа дали сме сами във Вселената, но се подготвят мисии, които скоро ще се опитат да отговорят именно на този въпрос. Със сигурност към момента усилията са насочени повече към откриването на какъвто и да е живот (например бактерии), отколкото към интелигентен такъв.

Друга американска агенция обаче, събрала някои от най-блестящите умове на съвремието ни с цел търсене на извънземни цивилизации, е SETI - абревиатура на Search for Extraterrestrial Intelligence, както е цялото име на изследователския център. През октомври тази година от SETI дойде изявление, гласящо, че „ще открием интелигентен извънземен живот в рамките на 20 години“. Изявлението направи отново д-р Сет Шостак, който посвещава времето си десетилетия наред да изследва необяснимите радиосигнали, засичани в Космоса, а екипът му се занимава с още по-голямото предизвикателство да отсее онези, които вероятно говорят за наличие на космически кораби на други цивилизации. Според Шостак откриването на тези цивилизации е близо; далеч е все още обаче контактът с тях, тъй като един сигнал от нас би отишъл до тях за средно 500 земни години време. С помощта на института SETI обаче идва и една от най-интересните теории, разисквани през последното десетилетие: за възможното откриване на извънземна мегаструктура около звездата KIC 8462852.

Може би ни гледат?

През септември 2017 година учени от Белфаст публикуват изследване, предполагащо възможно наблюдение от страна на извънземни към Земята от позицията на поне девет планети извън Слънчевата система.Анализирани са конкретни отрязъци от галактиката, съставени от по-малки, каменисти планети, от които Земята може да бъде виждана добре с различни инструменти. Още повече, че въртенето на всички планети в нашата галактика около Слънцето и транзитиращото им преминаване пред него се забелязва изключително лесно от тях. Според учените рано или късно ще бъдем наблюдавани от там... или може би вече сме.

... А може би всички те са мъртви

Една от най-старите космически теории се позовава на две концепции: първо, реалността за безкрайния Космос и време и, второ, реалната възможност напреднала, интелигентна цивилизация да съществува някъде из него. Вселената, която наблюдаваме, наистина е огромна и според изследванията с телескопа Kepler в Млечния път може би има милиарди планети, а това повишава възможността за наличието на интелигентна цивилизация.

От NASA твърдят, че към момента фокусът им е насочен към търсене на какъвто и да е живот, а не задължително напреднал и интелигентен

Но най-големият въпрос е: достатъчна ли е тази възможност, за да ги има наистина, и възможно ли е причината да не сме ги срещнали досега да е, че те са... мъртви?

Първо, нека не забравяме, че Земята е на около 4.5 милиарда години, а човешката раса на едва 200 000 години. Първият ни орбитален полет е извършен през 1961 година, с други думи отнело ни е 4.5 милиарда години да започнем да съществуваме, а 200 000 - да успеем да отидем в Космоса. Ако успеем да се свържем с извънземна цивилизация, те ще се намират на неизмеримо разстояние (време) от нас и това би било проблем.

Но легендарният астроном Карл Сейгън има друга теория. Той пита: „Защо те още не са дошли? Изкушаващият извод е, че има съвсем малко други интелигентни цивилизации освен нас - или защото сме една от първите технологично напреднали цивилизации, появили се в Космоса, или защото съдбата на всички други такива цивилизации е била да се самоунищожат, преди да успеят да се свържат с нас“. Теорията на Сейгън, макар и мрачна, има някаква логика: достатъчната интелигентност обикновено води към войни, междуособици и в крайна сметка пълно изтребление. Ако вземем нашата собствена раса за пример, ние самите правим достатъчно опити да се самоунищожим с всевъзможни войни, случили се дори преди да направим опит да идем в Космоса. И четвърт век преди човек да кацне на Луната, човечеството вече беше създало един от най-унищожителните инструменти, с които разполага: ядрената верижна реакция. Дали извънземните не са направили същото?