Наред със SpaceX на Елън Мъск и SpaceShipOne на Virgin Galactic на сцената на космическия туризъм изплува ново име – World View. Идеята е плод на Paragon Space Development Corporation – аризонска компания за животоподдържащи системи в екстремни условия, а планът е пътниците да прекарват 5 часа на ръба на Космоса, поддържани от балон. Дизайнът на кабината е на Priestmangoode, британско студио, отговорно за дизайна на Thai Airways и Malaysa Airways.

Проблемите пред начинанието са много, така че най-оптимистичната прогноза за първи комерсиални полети е след 4 години. Първо ги има техническите аспекти, като дизайн на безопасен балон, който може да ги издигне толкова високо, да ги свали живи и да бъде удобен за многократна употреба. От друга страна са правните неприятности – издаване на разрешителни, конструкция на площадки за излитане и кацане и др. Кабината все още е в концептуален стадий на разработка, но основната идея е за 6 пасажери с изглед през два от страничните илюминатори на съда за всеки пътник.

 

World View

 

Придвижването по този начин няма да е сред най-бързите за разлика от това със SpaceX например, но това не е недостатък за създателите. Президентът на Priestmangoode коментира въпроса: „Отиваш на 100 000 фута (малко над 30 км) над повърхността, виждаш извивката на Земята, чернотата на Космоса. Това е изживяване, което променя живота. Това е то.“

Пътешествие през нощта, над светлинното замърсяване и отвъд шума на съвремието звучи прекрасно, но както обикновено при космическия туризъм рецептата е една част реализъм, разредена с доста части фантазия и идеализъм. Как смятате, че ще изглеждат разходките в близкия Космос, когато станат широкодостъпни?