Досега човечеството вече е открило стотици хиляди планети. В повечето случаи говорим за в пъти по-студени космически тела от нашата Земя. И рядко попадаме на рекордно горещи планети. Досега. Учени от университета "Вандербилд" са открили може би най-горещата планета, която съществува. Името й е KELT-9b и атмосферата й е с по-висока температура от много звезди.

Газовият гигант обикаля изключително близко до звездата си. Една година на KELT-9b е колкото земни ден и половина, или 250 пъти по-бърза орбитална обиколка, отколкото земната. Атмосферата на екзопланетата е с температура от близо 4316 градуса по Целзий, или 7800 по скалата Фаренхайт. Този номер е толкова висок, че е трудно да го поставим в перспектива, но за да имате някаква идея колко висока температура точно е това: стъклото се топи при температура между 537 и 816 градуса по Целзий, а стоманата - на около 1510 градуса по Целзий. 

Освен всичко друго слънцето, до което е залепена KELT-9b, е супер горещо и постоянно бомбардира газовата планета с брутално силна радиация. Кейван Стасън от университета "Вандербилд", част от екипа, открил планетата, казва: "Слънцето KELT-9 излъчва толкова много ултравиолетова радиация, че може да доведе до изпаряването на планетата KELT-9b. А ако самата планета има солидно скално ядро, както предполагат някои теории, то тя може да бъде изварена до състоянието на гола скала, както Меркурий".