Южният полюс на Юпитер е добре проучен, след като сондата "Касини" прелетя покрай него на път за Сатурн, но Северният полюс на планетата обаче дълго време остана мистериозен. Едва сега с помощта на "Джуно" най-сетне имаме възможност да научим нещо повече за този регион.

"Джуно" прелетя покрай Северния полюс на Юпитер на 27 август и със своята JunoCam камера успя да направи поредица от снимки от височина само 4200 километра над повърхността на планетата. В продъжение на шест часа, докато пътуваше в облаците над гиганта, корабът събра доста информация и на NASA бе необходим ден и половина, за да я свали, пише CNET.

От снимките на северния полюс могат да се получат ясни сведения за бурите, бушуващи на газовия гигант. Той изглежда и по-син от останалите части на планетата.  "Джуно" записа и звуци, идващи от Юпитер. Те са известни от 50-те години на миналия век, но досега не са анализирани толкова детайлно.

"Джуно" навлезе в орбита около Юпитер в началото на юли след пет годишно пътуване. Мисията на сондата ще продължи 20 месеца. За това време тя ще трябва да направи карта на полюсите, да анализира атмосферата и вътрешността на огромната планета. Преди това най-близо до Юпитер се беше доближавала сондата "Пайъниър" - на 43 000 километра.

Виж още: Китайският всъдеход за Марс прилича на космическа пеперуда