Компанията на сър Ричард Брансън Virgin Galactic пуска в експлоатация втори вариант на своята совалка, който се нарича SpaceShipTwo с ракета носител WhiteKnightTwo.

Летателната машина вече се изпитва в пустинята Мохаве, Калифорния, и се очаква да се появи в средата на годината. Космическият кораб за многократна употреба е най-големият, направен от композитни материали и може да побере осем астронавти при подорбитални полети. Разработва се система носителят да се зарежда с биогориво.

От Virgin Galactic съобщиха още, че имат над 200 заявки с договори за полети в космоса с частния кораб. В интернет имало общо 85 000 желаещи да станат космонавти. Депозитът за кандидат-астронавтите е 30 милиона долара. Осемте първи пасажери на SpaceShipTwo вече дори са преминали медецински прегледи и центруфуга в центъра NASTAR във Филаделфия.

Совалката ще излита от първия частен аеродрум. Той струва 200 милиона долара и ще бъде в Сиера Каунти, щата Ню Мексико. От Virgin Galactic обмислят и възможността за излитане на апарата от другаде, като има вариант това да става от Швеция.

Тагове: