Черната дупка Sagittarius A, разположена в центъра на нашата галактика - Млечния път, внезапно се активизира и започна да изпуска по-голямо количество рентгенови лъчи. Това откритие е направено с помощта на два телескопа - Chandra X-ray Observatory на NASA и XMM-Newton на ESA.

 

Двата телескопа изучават Sagittarius A вече над 15 години, като за цялото това време свръхмасивната черна дупка е изпускала по един мощен поток рентгенови вълни за 10 дни. Но през последната година тя е започнала да прави това 10 пъти по-често или с други думи - всеки ден. Причините за активизирането на Sagittarius A не са известни, но според една от версиите причината за това е засиленият пренос на газ от съседните звезди. Поглъщайки повече газ, черната дупка изпуска и по-голямо количество рентгенови лъчи. Другата версия е доста по-интересна – преди около година близо до Sagittarius A е преминал загадъчен обект, който е бил наречен от учените G2. Самата природа на обекта е неясна - възможно е това да е просто голям облак от междузвезден прах и газ, но е възможно в центъра му да се намира и звезда, наблюденията до момента не отхвърлят нито едната, нито другата теза.

Нямаме постигнато общо съгласие за това какво точно представлява обектът G2", казва Марк Морис, астроном от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Факт е, че Sgr.A е станала по-активна скоро след преминаването на този обект покрай нея".

Учени подобриха рекорда за квантова телепортация