Преди малко повече от година дойде моментът, в който трябваше най-накрая да се сдобия със смислен лаптоп, който да се превърне в основния ми компютър. Тогава имах две ключови условия. На първо място исках сравнително лека машина, която да мога да нося постоянно в себе си, без това да е огромно усилие. На второ място беше да е достатъчно мощна, че да мога да монтирам снимки и видео. След дълго ровене установих, че на тези ключови изисквания отговарят няколко модела, а като добавих естетическите си предпочитания, останаха два - Razer Blade Stealth и 13-инчов MacBook Pro.

Тогава Razer нямаха дистрибуция у нас, което улесни избора ми ужасно много, и затова днес разхождам MacBook Pro 13 с Touch Bar. Когато обаче Blade Stealth пристигна за тест, нямаше как да не гледам на него като на лаптопа, който можеше да имам. Затова и реших да сравня двата леки, но мощни лаптопа, които смятам за най-добрия избор в този клас.

Ще започна със спецификациите на двете машини:


MacBook Pro 13 с Touch Bar (2016)
Intel Core i7 6567U 3,3GHz
16GB LPDDR3 RAM
Intel Iris Graphics 550 1536 MB
512GB SSD
macOS High Sierra

и

Razer Blade Stealth
Intel Core i7-8550U
Intel UHD Graphics 620
16GB LPDDR3 RAM
512GB SSD
Windows 10


Основната разлика се корени в процесорите, като в MacBook Pro е от 6-о поколение, докато по-новият модел на Razer е с чип от 8-о поколение. И двата са Intel Core i7, с 16 GB RAM памет и SSD памет до 1 TB, като конкретните устройства са с по 512 GB. Най-същественото значение за разликите в работата обаче има софтуерът, който очевидно е коренно различен. Razer Blade Stealth е с Windows 10, което му дава предимство по отношение на игрите, които са по-добре оптимизирани, но и много повече. В базовите ежедневни операции нещата са идентични, като дори софтуери като Lightroom и Photoshop не демонстрират осезаема разлика в работата си под двете системи. Предимството на MacBook Pro, от което аз се възползвам, е софтуерът за монтаж на видео FinalCut Pro X, който се държи изключително добре дори при 4K видео. Негова алтернатива под Windows е Adobe Premiere, който е по-тежък и бавен и дори Razer Blade Stealth се задъхва. Най-значителната разлика обаче си остава Killer WiFi модулът на Razer, който е като магически артефакт от алтернативна реалност, с който изцеждате дори най-смотаната мрежа, на която се натъкнете. Това знам, защото домашният ми рутер е жертва на ниската си цена и поне 20-те мрежи от околните апартаменти и сгради, което кара почти всяко устройство да има проблеми. Не и Razer Blade Stealth, който постига максималните скорости без проблем.

Водещата разлика, естествено, е софтуерът - macOS и Windows 10

Външният вид е не по-малко важен, както за Apple, така и за Razer и това си личи още от пръв поглед. И двата лаптопа са с метални шасита и са почти идентични като вид и тегло. Blade Stealth се предлага само в черен цвят, като капакът има физически акценти и светещо, отровнозелено лого на компанията. Този MacBook е в Space Gray цвят, като капакът му е изцяло изчистен с изключение на огледалното лого на Apple и стикера, който аз добавих. Освен това Apple предлагат последните си модели и в по-светъл сребърен цвят.

На дъното разликата е по-голяма, като MacBook Pro има единствено четири крачета, които са по-скоро пластмасови, отколкото гумени и не дават особено сцепление. Затова и компютърът се плъзга насам-натам по много повърхности, включително и върху масата, на която пиша този текст. Това е нещо досадно, което аз лично преборвам, като слагам лаптопа върху кабела на слушалките ми, така че да не мърда. И не, не се шегувам.

От своя страна Blade Stealth има две плътни, големи гумени ленти, които минават по почти цялата широчина на дъното, където има и радиатори за вентилаторите. Тези гуми правят лаптопа практически непоклатим на всякакви повърхности, което е супер удобно, включително ако искате да отворите капака му с една ръка. Вентилаторите обаче са неудобство, когато ползвате лаптопа в скута си или в леглото. Първото правя почти винаги на събития - пресконференции, изложения, конгреси и т.н., докато второто ме е срам да призная колко често се случва. И в двата случая обаче радиаторите са запушени, което възпрепятства охлаждането. Лаптопът на Razer също така е по-добър магнит за видими отпечатъци заради тъмния си цвят.

В ежедневието обаче и двата компютъра имат почти идентично усещане. Това са стабилни машини, които са здрави, приятни на пипане и със сигурност ще служат дълги години. Именно това усещане е нещо, което продължава да е приятно и комфортно дори когато му свикнете, и е основната причина именно тези два модела да са любимците ми в своя клас.

Може би най-съществената външна разлика са размерите, като MacBook Pro е по-квадратен. По неговите страни са наредени доказателствата за куража на Apple, приели формата на 4 USB-C Thunderbolt 3 входа и жак за слушалки. Признавам, че бъдещето на компанията от Купертино в момента включва два донгъла, но в същото време липсата на по-стандартни портове спира да прави впечатление почти веднага. Razer залага на по-сигурно, като включва два USB 3 порта, един HDMI и един USB-C Thunderbolt 3 входа освен жака за слушалки. Така основната разлика между двата компютъра е, че с Apple ще трябва да инвестирате в нови кабели и потенциално периферия, докато с Razer може да ползвате старите си неща. И двата нямат четец за карти, така че, ако това ви е важно, със сигурност ще си носите някаква форма на преходник.

Двата екрана са с различна резолюция, но разлика в детайлите не се вижда с просто око

Причината за разликата в размера става ясна, когато вдигнете капаците на двата компютъра. Razer Blade Stealth има QHD+ тъчскрийн със съотношение 16:9, който изглежда великолепно и е изключително приятен за филми и игри. Цветовете му са точни, яркостта му е висока, а резолюцията осигурява чудесни детайли, като единственият минус е, че е по-нисък, което се усеща при работа и браузване. Той също така е обграден от плътни рамки, които изглеждат сравнително ретро. От своя страна MacBook Pro е с Retina резолюция, която е по-ниска от тази на Blade Stealth, но на практика няма как да забележите това. Рамките тук са по-тънки, което дава по-приятен вид, а самият екран е по-висок със съотношение 16:10. Вместо тъчскрийн Apple предлагат Touch Bar, който върши добре работата си, но дори днес прекалено малко приложения поддържат неговите функции, което го прави по-скоро неизползваем. Аз лично го ползвам само за скролване в YouTube и някои действия в Notes, Mail и Final Cut. За да бъда честен, трябва да спомена, че тъчскрийна на Razer Blade Stealth използвах веднъж, за да спра филма, който гледах по време на един полет.

Клавиатурата е много важен елемент, който в Razer Blade Stealth е изпълнен изключително добре. Имаме големи и удобни бутони, които са стабилни и кликаеми, с достатъчно дълбочина и приятна тактилност. Това е клавиатура, на която ще започнете да пишете бързо и сигурно почти веднага, дори да сте свикнали на по-високи механични клавиатури. Тракпадът на Blade Stealth е сравнително малък, но все пак е удобен и върши работата си доста добре, което е огромно постижение в света на Windows лаптопите. Бонусът тук е Chroma подсветката на клавиатурата, която можете да настроите както поискате - от различни профили на осветяване, през разнообразни цветове, до това да сложите различен цвят на всеки бутон.

Последното казвам като Mac потребител, свикнал с огромния, приятен и несравнимо удобен тракпад на MacBook Pro. Това продължава да е безапелационно най-добрият тракпад на пазара, до степен, в която използвам мишка за две неща - видеоигри и най-прецизните елементи в обработката на видео, аудио и снимки. За всичко друго ми е много по-удобно и естествено да се доверя на тракпада. Той има и Force Touch, която дава неповторимо усещане за тактилност и до днес си напомням, че това всъщност не е истински клик, а магическо моторче. Бих искал да мога да похваля толкова и клавиатурата на този лаптоп, но няма как. Butterfly суичовете на Apple са специфични и изискват свикване. Те са много ниски и много кликаеми, което дава приятна тактилност, а в комбинация с големите бутони правят клавиатурата удобна, ако успеете да ѝ свикнете. От време на време някой от бутоните спира да работи и изисква сгъстен въздух, за да го оправите, но като цяло работата ѝ е окей. Нищо повече или по-малко.

Говорителите са сферата, в която не мога да си избера любимеца от тези два модела. Тези в MacBook Pro са малко по-шумни, но за сметка на това Razer имат по-плътен звук, с по-изразени ниски тонове, като разликата е такава, че трябва да я търсите. Истината е, че и двете машини се справят повече от прилично, но ако качеството на звука ви е важно, ще използвате външни говорители или слушалки.

Шумът от самите лаптопи е практически несъществуващ при нормална ежедневна работа, макар че дори само Chrome успя да включи вентилаторите на Blade Stealth на няколко пъти. При по-голямо натоварване Mac-ът е с идея по-тих, но и тук разликата е минимална. На финала е батерията, която при идентично натоварване - браузър с 10-ина таба, музикален плейър и 2 - 3 чат приложения - издържа до 7 - 8 часа с MacBook Pro 13 и в порядъка на 5 - 6 часа при Razer Blade Stealth.

След това сравнение още не съм напълно убеден кой е по-добрият лаптоп, тъй като и двата са способни машини с качествен дизайн и добра, бърза и надеждна работа. Предимствата на MacBook Pro са в батерията, по-високия дисплей и несравнимия тракпад. Тук си позволявам да изразя личното си предпочитание за софтуера на Apple, което се базира на комбинация от навик и превъзходството на Final Cut Pro X пред Premiere. От своя страна обаче Razer Blade Stealth е безапелационният шампион на портовете, умопомрачителния WiFi и тъчскрийна, докато Windows 10 е супер за видеоигри, особено ако си падате по ретро заглавия, които вървят чудесно на тази машина. За по-новите можете да вържете Blade Stealth с външния модул Razer Core, така че да го превърнете в напълно способен геймърски компютър. Водещото предимство обаче вероятно ще е по-ниската цена на Razer, която е решаващ фактор за повечето потребители, които тепърва ще взимат решение за покупка. При всички положения обаче, който и от двата лаптопа да изберете за новата си работна машина, няма да сбъркате.