Постиженията в областта на науката и техниката не се ограничават само в сферата на устройствата, но се отнасят също и до транспортните средства и архитектурата. Няколко архитектурни проекта от бъдещето ще ви демонстрират как една сграда може да бъде полезна за околната среда и да осигурява максимален комфорт на живеещите (или работещи) в нея хора.

 

1. Shanghai Corporate Pavilion - интересна идея на дизайнера Atelier Feichang Jianzhu. Проектът е представен в номинациите "По-добър град, по-добър живот". Хиляди преливащи се светлинки превръщат сградата в приказна феерия.

2. Asymptote Architecture - хотел със светодиодно покривало. Цели 5300 светлинки украсяват покрива на тази уникална сграда, навявайки асоциация за цветно одеяло.

3. Pixel Skyscraper - сграда, проектирана под девиза "Моя мечта, моя визия". Постройката се състои от 3866 куба с различна степен на прозрачност. Тук посетителите може да потънат в света на телевизията, попадайки сред хиляди видеоизображения, проектирани на многото стени.

4. Shanghai Expo 2010 - един проект, за който вече сме писали. Нека да припомним обаче - това не е просто сграда, а огромен склад за семена на растения от цял свят.

5. Miapolis LEED Eco-City - това е най-голямата LEED-структура в света. Проектът е на KOBI KARP и е за остров Уотсън в Маями. 160 етажа, 792 хотелски апартамента и 1000 други жилища.

6. Blue Crystal - приказна сграда, която е разположена върху... вода. Постройката напомня за искрящ айсберг. Иновационна технология и природни форми, огромни ресторанти, в които може да забравите за градската суета.

7. 500 Brickell - първата интерактивна сграда в Маями, разположена непосредствено на реката.

8. Digital Beijing Building - екологична сграда, проектирана специално да щади околната среда. За целта при направата й са използвани високотехнологични материали. LED осветителна система пък спестява 60% електроенергия.

9. Cybertecture Egg Office - един от най-високотехнологичните офиси в света. Вятърни турбини ще генерират енергия за комфортен живот на обитателите, а сложна система от филтри ще преработва дъждовната вода.

10. Moodwall - 24-метрова интерактивна светеща инсталация в Амстердам. Стената е монтирана тунел, където "комуникира" с минаващите хора.

Moodwall

Оцени:
Рейтинг: 4
Тагове:
Още от HiEnd

Черна дупка с чудовищни размери остава мистерия за учените

8 | 07.12.2017