Модуларни мебели с робо-свойства, живеещи свой собствен живот и идеални за малки пространства – това са Ori Systems, възможно най-обобщено. Разгръщащите се и прибиращи се мебели, създадени от студентите в Мазачузетския университет Кент Ларсон и Хасир Лариа, съвместно с дизайнера Ивс Бехар, най-накрая излизат от концептуална фаза и навлизат в подбрано количество апартаменти в САЩ. В момента се приемат и предварителни поръчки. Първите 1200 системи ще бъдат въведени за ползване през следващите 12 месеца.

 

Първоначално системата се казваше CityHome и идеята й беше да трансформира изцяло живота в малки пространства. Днес това е постигнато с помощта на трансформиращи се робо-модуларни системи, които се преконфигурират и създават многофункционална среда. Реално едно съвсем малко пространство с лекота може да бъде спалня, офис и дневна, както и да предлага място за съхранение на дрехи и вещи, без да затормозява.

Оri Systems представлява стена, която може да се бута през стаята на колела, оформяйки една или две по-малки стаи с натискането на бутон. В нея се намират и леглото, бюрото и медийният център с телевизор и озвучаване. В момента се контролира по три начина: с контролен интерфейс хъб, с приложение с iOS или Аndroid или с гласов контрол през Alexa на Amazon. Aко няма ток например, можете да преминете в ръчен режим и да местите стената сами. Ori Systems може да се окаже бъдещето на градския живот, на фона на цялата пренаселеност, на която ставаме свидетели днес.