Чувството за ориентация е много ценно нещо – а когато липсва, се налага да разчитаме на неща като GPS-и и обикновени пътни знаци. Идеята за „умен“ пътен знак всъщност е много добра, особено в по-големите метрополитни градове. Сега вече е факт роботизираният знак с простичкото име Points. Той направлява чрез интернет, изтегляйки данни от медиите и социалните мрежи, и може да върти „ръцете“ си на 360 градуса, за да насочи човека спрямо желаната от него индивидуална посока.

 

Проектът е на дизайнерската компания Breakfast в Ню Йорк. На пръв поглед Points изглежда като всеки друг знак, с три стрелки, сочещи в различни посоки, но всъщност той разполага с много повече скрити функции. На базата си той има миникомпютър, в който желаещият трябва да въведе в менюто собственото си търсене (то може да бъде улица, известна сграда, забележителност и дори определено социално събитие като концерт например). LED екраните, намиращи се върху стрелките на знака, веднага ще изпишат името на мястото и ще се завъртят в правилната посока, в която човекът трябва да поеме.


В базовия компютър може да се вписват и ключови думи – например, ако човекът изпише само „транспорт“, машината ще завърти стрелките си към три близки местоположения на метростанции и спирки на транспорт или таксита. Points се свързва чрез Wi-Fi или Ethernet и вади информацията си от голямо количество източници, включително Twitter, Foursquare, RSS и други. Благодарение на тях устройството може да насочи човека към известни туристически дестинации в града, както и качествени ресторанти и магазини наоколо.

Тагове: