Декември е. Да, аз също се питам как може толкова бързо годината да е към своя край, но ето, факт е. От това следват няколко любопитни неща, през които преминаваме всеки път, когато дойде този месец – равносметки, анализи, приятно чувство за наближаващи топли празници и подаръци. Шансът в тях да влиза и смартфон е наистина голям, а тази година пазарът ни изненада приятно, предлагайки ни невероятни флагмани на също толкова невероятни цени. В същото време средният клас качи още качество, а това даде възможност и на бюджетните модели да наберат сериозна сила. Спомням си само преди две-три години как работеха моделите за под 400 лева...

Именно в тази ситуация ми попадна за тест Alcatel 5v. От много време не бях държал в ръцете си телефон с тази марка и подходих с нужното любопитство, щипка предпазливост, но най-вече с въпроса, какво точно може да ми предложи като работа и потребителско изживяване този телефон. Защото, колкото и да ни се иска, не всеки има възможност, а и нужда да харчи четирицифрени суми за такава технологична джаджа, а не трябва да забравяме и малчуганите и възрастните хора.

Въпросът е поставен, време е за отговори.

Огледален свят

В последно време наблюдавам една съвсем явна тенденция, която е резултат от подобряването на хардуера – дизайнът става все по-важен елемент при избор на смартфон. Пък и нормално, все пак тази джаджа ни съпътства в почти всеки един момент от ежедневието ни, добре е да ни харесва това, което виждаме.

От TCL, компанията, производител на смартфони с марка Alcatel, са се постарали 5v да се отличава, защото, ако в един момент моделите със стъклен гръб бяха рядкост, днес всъщност са най-често срещаното дизайнерско решение. С 5v обаче получаваме реализацията на друга идея. Гърбът е изработен от лъскава пластмаса, в която почти можете да се огледате. Поставен на маса, изглежда приятно, улавяйки светлината от различни източници и пречупвайки отражението на предметите около него. Лошата новина тук е, че ще ви е много трудно да запазите този гръб чист и честичко ще го прокарвате по блузата си например. Добрата новина пък е, че в кутията има твърд защитен гръб, който да предпази телефона и от съвсем реалната опасност за надраскване, пък и има приятна текстура. Докато съм на темата кутия, в нея освен гърба, има и слушалки – също приятна изненада в този ценови клас.

Alcatel 5v приляга добре в ръката благодарение на извитите страни на гърба, лекото (дори изненадващо) тегло и заоблената рамка. Тя е матова и контрастът ми хареса. Двойната камера е в горния ляв ъгъл, под нея е двутонната светкавица, а в центъра на горната половина е сензорът за пръстови отпечатъци, отделен с приятен акцент. Самият сензор работи бързо и във времето, в което тествах 5v, не усетих засечка или забавяне. Можете да го използвате и за различни преки пътища - двойно потупване изчиства всички изчакващи уведомления, задържането му връща на начален екран, при включена камера едно потупване прави снимка и т.н.

Бутоните за контрол на звука и този за включване и изключване са на десния профил и са приятно кликаеми. Последният дори има лека текстура, с което се различава и напипва по-лесно. Предният панел е изцяло покрит със стъкло, като тук липсва Gorilla Glass, но имаме Dragontrail Glass с лека извивка към профилите, или т.нар. 2.5D.

И нямаше да е 2018 година, ако не присъстваше вездесъщият прорез! Хубавото е, че страничните рамки около 6.2-инчовия FullView HD+ екран са много тънки, макар и долната да е една идея по-дебела, отколкото ми се искаше. Все пак това не нарушава усещането за голям екран, покрил почти целия преден панел. Имаме 3.5 мм жак, приличен моно говорител, хибриден слот за две SIM карти или SIM карта и microSD до 128 GB, но и… порт microUSB 2.0. Откровено поостаряла и по-бавна технология, но все пак ще можете да се възползвате от наличните си кабели, които със сигурност се подмятат из шкафовете.

Alcatel 5v предлага приятен дизайн, като на нашия пазар е наличен в елегантен черен цвят. Последният определено се отличава, но трябва да внимавате за отпечатъци и надрасквания по прилично лъскавия гръб

Издръжлив на натоварване

Стига толкова суета, да видим каква е работната сила и как всъщност Alcatel 5v се представя в ежедневието. Започвам от 6.2-инчовия екран. Въпреки HD+ резолюцията всичко на него изглежда ясно и нямах проблеми с четенето на текст или гледането на видеото. Все пак би ми се искало да имаме Full HD, но не толкова, колкото очаквах. Яркостта е на добро ниво и екранът се вижда добре както в помещение, така и когато сте навън. Цветовете обаче са леко измити. За последното обаче обвинявам и себе си, предвид факта, че свикнах толкова много с AMOLED панелите…. Разбира се, в този клас трудно можем да очакваме такъв. Доволен съм, че вече можем да имаме толкова голям екран и съответно толкова голяма площ за видео или текст и все пак устройството да е удобно в ръка.

За работата на 5v се грижи 8-ядреният процесор MediaTek Helio P22, придружен от 32 GB вътрешна памет и 3 GB RAM. Ако трябва да съм напълно честен, надявах се на 4 GB оперативна памет, защото се притеснявах най-вече за мултитаскинга - преминаването от приложение в приложение. Истината обаче е, че ситуацията е друга. Телефонът работи стабилно в ежедневието, дори когато го подложих на по-нестандартна ситуация, в която имам отворени две игри, Chrome, YouTube и още някое приложение. Преходът между всяко от тях става бързо. Дори се изненадах. Това не означава, че нямаме типичните за този клас забавяния, когато се пускат по-тежките програми или понякога просто при навигиране из менюто или при пускането на камерата, но всичко е рамките на нормалното и 5v се усеща като напълно способен смартфон да покрие различни сценарии.

Тъй като споменах игри, всъщност именно на този телефон изиграх един от най-напрегнатите си рундове в PUGB. В екипна игра успяхме да стигнем двама души до финала и дори да спечелим. Играта върви добре на минималните графични настройки. През целия мач имах стабилни кадри, като само при струпване на играчи и зеления пушек от доставка се усеща краткотрайно падане на кадрите. Asphalt Nitro, Subway Surfer вървят стабилно.

Това, което обаче ми донесе най-приятно усещане, е батерията. Комбинацията от HD+ екрана, по-пестеливия процесор и 4000mAh капацитет на батерията гарантират около два дни нормална работа с едно зареждане. В това число влизат социални мрежи, мейли, малко видео и малко игри. Много добро представяне, но с един минус - липсва бързо зареждане и за пълнене от 0 до 100% ще са ви необходими над 2 часа.

Съвсем разбираемо не най-бързият смартфон на пазара, но с прилично представяне в множество ситуации

Android с леки намеси

Друга приятна изненада, която е и спомогнала за по-плавната работа на Alcatel 5v, е пестеливата намеса от страна на производителя в софтуера. "Кожата", в която е облечена вече по-старата версия на Android - 8.1 Oreo, се нарича Joy1 и до голяма степен се придържа към по-голяма чистота и прегледност. Предварително записаните приложения са малко, като сред тях има две-три игри, галерия, екранно видео, FM радио, OfficeSuite и горе-долу това е. Дори местата, които са претърпели промяна, като менюто с настройките, не са претрупани и липсва каквато и да е цветова мешавица.

Сред някои от удобните софтуерните функции е възможността да скриете прореза, като дори и да не сте го направили, това става автоматично при гледане на видео. Можете да персонализирате бутоните за навигация или да използвате контрол чрез жестове (малко е странно, че назад е приплъзване нагоре от някой от долните ъгли), клониране на приложения, управление чрез една ръка, избор между app drawer, всички приложения на началния екран или улеснен режим, при който елементите са много големи и удобни за възрастни хора. Допадна ми, че броят на уведомленията се показва в горната лента до прореза и така лесно се ориентирах какво се случва. Ако пък имате много пропуснати неща, балончето е червено. Налична е и възможност за отключване чрез лице, която работи прилично, стига да не е прекалено тъмно около вас. Все пак използва предната камера.

Като цяло интерфейсът е приятен и няма да имате затруднения или да се борите със сериозни недомислени решения, които да ви се бутат по време на работа

Камера

Така стигнах и до камерата. Подобно на всеки себеуважаващ се смартфон днес, така и Alcatel 5v има двойна основна камера, която разчита на 12 MP сензор с бленда f/2.2, фазов автофокус и малко по-големи пиксели - 1.25 микрометра, - които да улавят повече светлина. Вторият сензор е 2 MP и се използва за прилагането на боке ефект в портретен режим. Това, което е интересно, е наличието на форма на изкуствен интелект, както е модерно да наричаме разпознаването на сцените напоследък. Така камерата на 5v може да разпознае 11 сцени, сред които куче, котка, цвете, текст, нощ, храна и т.н., за да приложи по-подходящите за тях настройки, като това най-често е просто по-високата наситеност на цветовете.

Всъщност снимките са приятни, когато има добро количество светлина. Цветовете са една идея по-топли, има какво още да се желае от контраста и експозицията, но като цяло снимките изглеждат добре. Боке ефектът също е адекватен, макар и да не е от най-високо качество, но не можем да очакваме толкова доброто разграничаване на обекта спрямо фона.

Когато светлината намалее, съответно и качеството на снимките спада - отново нещо традиционно в този сегмент, който се наблюдава дори и по-скъпите модели. Трудна за овладяване е тази среда. Телефонът фокусира по-бавно и детайлите на фон се губят, но поне софтуерът за изчистване на шум не е от най-агресивните в сегмента. Предната камера е 8 MP и оставя много подобно впечатление.

Интересно е, че са налични различни режими, сред които рисуване със светлина, но и Social, с който можете да правите по-забавни снимки (пример веднага след края на изречението), кратки клипчета като за Instagram и дори да слагате филтри за разкрасяване.

Интерфейсът на камерата е максимално опростен, като имате бърз и директен достъп до Lens, приложението на Google, чрез което можете да разпознавате продукти, туристически забележителности, превод и т.н.

Хареса ми възможността чрез приплъзване да изместите всички контроли в единия край на екрана, като така лесно можете да снимате и с една ръка

Камерата оставя прилично впечатление, но не трябва да очаквате чудеса, които биха били и неоправдани в този ценови клас.

Бюджетен флагман

Бих се радвал на още малко RAM, но и така Alcatel 5v ми предложи стабилно представяне за този ценови клас. Допаднаха ми голямата батерия, големият екран, приятният дизайн, както и по-изчистеният и прегледен интерфейс. Камерата със сигурност има какво да предложи като интересни функции, но просто не можете да очаквате чудеса от този клас. Все пак наличието на втори сензор ви позволява да уловите някои приятни кадри, които да споделите в социалните мрежи.

Alcatel 5v е приятен модел, който задължително трябва да разгледате, когато започнете коледния пазар за смартфони – за някой малчуган, родител или човек, който прохожда в света на смартфоните.