В началото на юли Vivacom започна да предлага на клиентите си ексклузивен бюджетен смартфон - Alcatel 3X. На фона на други устройства в ценовия му клас той се отличава с 32 GB пространство за данни - двойно повече спрямо обичайните 16 GB. Освен това разполага с голям екран в съотношение 18:9, двойна камера, скенер на пръстови отпечатъци и модерното лицево отключване.

Офертата определено звучи примамливо, но дали тези фактори действително повеляват да предпочетете Alcatel 3X пред други смартфони до 330 - 340 лв.?

Комплектът включва: смартфона, microUSB кабел, слушалки, адаптер, пин за SIM карта, книжки с инструкции.

Дизайн и конструкция

Alcatel 3X има типичния за марката балансиран дизайн. Отпред дизайнът е обран и относително стандартен за този клас, но задният панел е нещо различно. Той е пластмасов, с интригуващо матово покритие с радиални детайли. Признавам, че ме изненада. Винаги е хубаво, когато видим нещо различно, направено по приятен начин.

Телефонът е лек и удобен в ръката, но има опасност от изплъзване затова го дръжте здраво. Иначе устройството е добре конструирано, но не мога да преценя дали задният панел ще се надраска лесно с това покритие. Поне във времето, в което го използвах, не се появиха драскотини. Така или иначе кейсът винаги е добра идея, щом става дума за пластмасов корпус. А той е капсулован, тоест не можете да отстраните батерията, без да го разглобите.

На задния панел са разположени двойната камера, в съседство с нея - светкавицата, и под тях има скенер за пръстови отпечатъци. За съжаление той не сработи консистентно във времето, в което използвах телефона, но може да е от тестовата бройка. Добрата новина е, че лицевото сканиране функционира бързо и акуратно, така че Alcatel 3X предлага един наистина съвременен метод за защита. Лицевото сканиране тепърва навлиза в бюджетните модели, така че Alcatel е на гребена на вълната.

Бутоните за включване и изключване и за регулиране на звука са стандартно разположени отдясно. Вляво е двойният SIM слот. Отгоре има 3.5 мм жак за слушалки, а отдолу microUSB порт и отвори за говорителя. Това е Alcatel 3X - със семпъл дизайн, но със сигурност отличаващ се с покритието на задния панел.

Екран

Екранът на 3X е 5.7 инча по диагонал и има резолюция 720 x 1440 пиксела в модерното съотношение 18:9. Матрицата е IPS LCD и очаквано дава почти перфектен зрителен ъгъл. Зададените по подразбиране цветове са леко студени, но с включения софтуер MiraVision можете да регулирате образа както ви душа иска - включително яркост, контраст, наситеност, острота, цветова температура и др.

Иска ми се да виждам по-често такава свобода в съвременните смартфони и държа да отбележа, че наличието на MiraVision в бюджетен смартфон като Alcatel 3X е повече от похвално! С оглед на всичко дотук нямам никакви забележки към екрана и дори го считам за една от силните страни на модела.

Камера

Alcatel 3X е оборудван с двойна основна камера - главна с 13 мегапиксела и второстепенна на 5 мегапиксела. Наличието на подпомагащата камера също е нещо рядко за тази цена и е сред приятните изненади. Отпред имаме 5 МP сензор. Снимките от основната камера са по-скоро приемливи - нещо нормално за този клас. Налични са пропуски в динамичния обхват - трудна задача дори и за модели с по-висока цена. Има забележки към детайла - мисля, че трябва да има още.

Активирането на втората камера ви позволява да снимате с широк зрителен ъгъл, побирайки повече обекти и фон в композицията. Функцията е добра дошла и несъмнено ще намери своето приложение. Селфитата на силна светлина са добри, но при по-слабо осветление детайлите се замазват и има шум.

Хареса ми режимът Social, който ви позволява с лекота да снимате колажи за социалните мрежи. А Light Painting-ът е малко странен, но с достатъчно експериментиране навярно ще заснемете ефектни нощни сцени.

Камера приложението няма ръчни настройки, така че ако държите да изпипвате подробностите преди снимка, ще трябва да си свалите някое друго от Google Play.

Операционна система

В последните години Alcatel отдава почит на изчистения Android и 3X не прави изключение. Допада ми ненатрапчивостта на интерфейса. Производителят е пипнал цветовете, менютата и стандартните приложения като галерия, часовник и т.н. съвсем малко, за да отговоря на визията му за потребителско изживяване.

Версията на Android е 7.1.1 Nougat, което не представлява проблем по отношение на функционалността. Но ако много държите на актуална ОС като Oreo или Pie, за момента X3 не е вашият смартфон. А ако ви липсват някакви екстри от сорта на жестови контрол и др., ще трябва да свалите някое приложение или лаунчър от Google Play.

Това е красотата на Android - почти всичко подлежи на напасване спрямо вашите предпочитания и нужди, стига да имате време и желание да се позанимавате с новата си придобивка. Подходът на Alcatel е разумен - вместо да ви “натрапва” функционалност, компанията ви предоставя една плавна операционна система, която да персонализирате както искате.

Производителност и параметри

Alcatel 3X е достатъчно пъргав, за да не ви дразни скоростта на работа. Приложенията стартират бързо, браузването е безпроблемно и можете да подкарвате 3D игри. Четириядреният процесор Mediatek MT6739 на 1.3GHz с 3 GB RAM памет и 32 GB разшируемо пространство формират добре работеща конфигурация, а със своята 3000 mAh батерия Alcatel-ът издържа достатъчно дълго.

Поддържат се 2G, 3G и 4G мрежи, а слотът за SIM карта е двоен. Той позволява две SIM карти или една SIM + microSD карта. Звукът от слушалката и говорителя е окей, без да изумява или да дразни с нещо. Като цяло Alcatel 3X се представя достойно по отношение на производителността.

Цена

Alcatel 3X се предлага само от Vivacom за 329 лв. в брой без план и от 40 лв. с план SMART U в два цвята - черен и златен. Смартфонът има значителни силни страни като хубавия 18:9 екран, наличието на лицево сканиране, и щедрото количество памет (RAM и ROM). Единствено бих искал съвсем малко по-ниска цена от него, за да бъде по-лесен за препоръчване модел.

Тагове: