Надяваме се, че си спомняте статията "Какво се случи с Apple и Microsoft". Тя е посветена на важните промени в ръководните постове на Apple и Microsoft. След като Скот Форстал и Стивън Синофски вече не са част от компаниите, за чиито успехи имат огромни заслуги, няма как да не се питаме как ще се променят Apple и Microsoft. Наивно би било да смятаме, че гигантите от Купертино и Редмънд няма да претърпят сериозни идеологични промени, повлияни както от личните виждания на Синофски и Форстал, така и от начините им на управление. 

Догадките са много. Според някои анализатори ходовете са лоши и за двете компании, според други неприятният характер на бащите на iOS и Windows 8 е спъвал прогреса, който трябва да се води от по-талантливи и земни хора в Apple и Microsoft. 

Както винаги, ние ще ви представим различните гледни точки, а вземането на крайно решение оставяме за вас. 

 

Кожата и ленът вече не са на мода

Малка част от прогнозите за бъдещето на Apple е сигурна. Убедени сме обаче, че скюоморфичният дизайн, за който сме писали в поредицата статии "Добрите, лошите и злите интерфейси", си отива. 

Както отбелязахме в първата част на анализа, вътрешни източници споделят, че Форстал е в основата на реалистичните интерфейси на Apple, но любовта му към (недотам) фините текстури е толкова силна, че дори самият Стив Джобс бива убеден в правотата на дизайнерското решение. Преобладаващата част от екипа на Apple обаче вярва в минимализма и по-дигитално изглеждащите интерфейси, ръководена от индустриалния дизайнер Джони Айв. Впечатляващо е колко различен е хардуерният дизайн на Apple спрямо интерфейсния - сравнете новия iMac например с календара на OS X и iPad

След големите промени в Apple Джони Айв вече е ръководител на интерфейсната група в Купертино и първите резултати от това вече са на лице. iTunes 11 е интерфейсен шедьовър. Освен че приложението е изключително леко и бързо, всички ненужни елементи от него са премахнати, елементите са по-големи и навигацията е значително по-еднопосочна и интуитивна. Новият дизайн е наличен и в Remote за iPad. 

Мнозина смятат, че преходът е започнал доста преди официалното обявяване на промените. Maps приложението в iOS 6 например има невероятен интерфейс и работи безкрайно плавно, ако временно забравим за слабото съдържание. 

Обобщено: очакваме OS X 10.9 и iOS 7 да бъдат рай за привържениците на минимализма и ад за двамата души, които наистина харесваха старата интерфейсна насока на Apple. Въпреки това не очаквайте спартански дизайн като този на Windows Phone. 

По-бърз ход на иновацията

Вече сме обсъждали, че не сме сигурни какво точно означава иновация, но е сигурно, че Apple се развива с поне една идея по-бавно от Google и Microsoft, разчитайки на изключително силния си старт в лицето на iOS. Това ми напомня за чудесен цитат на Патрик Гибсън, който звучи така:

 

"Google става по-добра в дизайна по-бързо, отколкото Apple - в интернет услугите."

 

Android не беше сериозна конкуренция за iOS до версия 4.0, поне когато става въпрос за действително качество, а не за средна цена на предлаганите устройства. С 4.2 Jelly Bean обаче Матиас Дюарте и компания се доближават до Apple заплашително, но в комплект с невероятно портфолио от уеб услуги, с които Тим Кук и компания дори не могат да си помислят да се конкурират. В този ред на мисли няма как да не предположим, че Apple ще вложи огромни усилия в разширяване и подобряване на iCloud. Компанията обаче няма да реализира услугите си като Google (в браузъра), а ще свърже нативните приложения на своите iOS и OS X устройства много по-здраво. 

Обобщено: очакваме Apple да заимства някои фундаментални идеи от Google, превръщайки се в по-модерна компания с по-бързо развитие. Което, отвъд патентните спорове и фенските войни, е положително за всички потребители. 

 

Облаци около бъдещето на Microsoft

Новият ръководител на Windows подразделението в Microsoft е Джули Ларсън-Грийн, също ветеран в компанията. Опитът й е по-малък от 23-те години в Редмънд на Синофски. По-важно обаче е, че управленският й стил е крайно различен. Докато Синофски е типичен гадняр (разбирайте мениджър като Стив Джобс), управлява с твърда ръка и търси максимално количество контрол, Ларсън-Грийн се стреми да обедини отделните подразделения на Microsoft по-добре, давайки повече правомощия на служителите на по-ниски нива. Из мрежата се носят слухове, че Синофски е искал да отнеме Windows Phone от Джо Белфиоре, но можем да сме сигурни, че това няма да се случи. 

По-слабият контрол на наследничката на инженера може да има и негативен ефект. Синофски финализира Windows 7 навреме и превърна операционната система в един от най-големите успехи в историята на Microsoft. Windows 8, макар и будещ контрастни мнения, е смел и рискован ход - точното от какъвто Microsoft имаше нужда, за да измие репутацията си на живееща в миналото компания. 

Успешните продукти със сигурност имат нужда от поне един гадняр. Надяваме се Джули Ларсън-Грийн да носи тази страна в себе си. 

Обобщено: възможно е концентрираната и единна политика на Microsoft, която наблюдаваме в последните години, да отслабне. Според вътрешни източници Microsoft отдавна не разчита на Стив Балмър за каквито и да е важни решения. След уволняването на Синофски не е ясно дали в компанията остава силен лидер с достатъчно контрол. 

 

Повече офис?

Поглеждайки към миналото на Ларсън-Грийн, откриваме, че тя е отговорна за големия редизайн на Office във версия 2007 или до известна степен на ribbon интерфейса. Той е също толкова противоречив, колкото Metro, но с времето доста потребители се обявиха против него. Новата шефка на Windows има и важна роля за решенията с Windows 7, които са добри, но не следват бързия ход на иновацията, воден от Синофски с Windows 7

Напълно възможно е оттук нататък Windows да се върне към по-бавно темпо на развитие и дори да даде фокус на интеракцията с мишка и клавиатурата. Шансът за това обаче не е голям, защото Microsoft вече инвестира преобладаващата част от времето и усилията си в сензорна интеракция под формата на таблети и хибриди. 

Обобщено: Джуди Ларсън-Грийн със сигурност ще отдаде повече внимание от Office, отколкото Стивън Синофски. Надяваме се това да превърне Office 365 в достоен конкурент на Google Docs

 

Какви промени в Apple и Microsoft предвиждате вие?