Желанието на автомобилния гигант Volkswagen за успех на електрическия подиум вече включва едно от най-трудните офроуд предизвикателства в света. Audi започна тестове на специално създадения хибрид RS Q E-Tron, за който се надява, че ще постигне победа в изданието на прочутото рали Париж - Дакар през 2022 г.

Ако това стане, това ще бъде първата електрическа машина, спечелила мъчителната надпревара.

Audi RS Q E-Tron има два модифицирани мотора, подобни на тези на болидите от Формула Е. Тъй като в пустинята няма зарядни станции, специална система за конвертиране на енергия зарежда батерията, докато автомобилът е в движение. Колата не е с нулеви емисии, но е с минимален отпечатък върху околната среда. Освен това машината е много адаптивна и разчита повече на софтуер, отколкото на механика при движението си за оптимизация на представянето и намаляване опасността от повреди при трудния преход.

Audi планира да участва с този модел в поредица от рали състезания, преди да се включи в започващото през януари рали Париж - Дакар.

Ако Audi постигне успех, RS Q E-Tron ще се превърне в добро доказателство в екосъстезанията за издръжливост с много дълъг пробег (над 800 км) и ще помогне на компанията да приложи опита в серийното си производство.

Снимка: Audi

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот