Скоро може да се появят нови модели на Renault с изцяло електрически задвижвания. Компанията обмисля възможността да съживи някои исторически модели под формата на електрически превозни средства и по-специално Renault 4 и Renault 5, които са добре познати и успешни модели за времето си.

Така например Renault 5 ще се завърне като малък градски електромобил. Засега не се знае много за неговите технологии, но фирмата разпространи снимки на прототип, който загатва за серийния модел. Визуално откриваме много препратки към оригиналния Renault 5, който излезе от производство през 1996 г., когато го наследи Clio. Отличителни компоненти като фаровете и стоповете, както и наклонът на задния капак връщат ретро духа в нов модел.

Други интересни модели ще дойдат от нова марка, наречена Mobilize. Тя разработва четири модела, два от които са за споделено пътуване, а по един за автономно движение и доставки. Renault се надява на Mobilize да се падат до 20 процента от приходите на компанията към 2030 г. Най-интересният модел е ЕZ-1 Prototype, в който водачите плащат само за времето или километрите в колата. Тя се отваря със смартфон и ще бъде построена от 50 процента рециклирани материали, а на свой ред 95 процента от колата ще могат да се рециклират след края на нейния живот. За да реализира тези свои планове, Renault ще построи завод за е-коли в Северна Франция.    

Снимка: Renault

Виж още: Гробище на Луната ще приема тленни останки на богати покойници

 

Тагове: