Купувач успя да се сдобие с напълно функционален Tesla Model S от 2014 г. само за 15 000 долара. Или с около 15 000 долара по-малко от реалната цена на електрическия седан. Това стана благодарение на факта, че в батерията на колата бе открита една единствена развалена клетка.

Купувачът от американския щат Аризона изпратил новозакупения автомобил на преглед в компанията Gruber Motor Company, която специализира в поправката именно на батерии на коли Tesla. Нейните услуги са много търсени от собственици на вече редкия е-модел Tesla Roadster, които искат да върнат към живот старите си коли.

Внимателната инспекция установила, че една клетка от общо над 7000 такива в батерията е дефектна. Процесът по нейното идентифициране и изваждане е доста труден, което обяснява защо Tesla обикновено предпочита да подменя цялата батерия, а не отделни клетки. Това се отнася с особена сила за ранните Tesla Model 3 бройки, където на собствениците може да се наложи да подменят батериите на возилото няколко пъти.  

Самата кола била закупена от Tesla за 10 000 долара, въпреки че повечето Tesla Model S седани от 2014 г. се продават все още за 30 000 долара. Поправката на клетката отнема още 5000, което направило цената на колата общо 15 000 долара или значително по-добра оферта от повечето предлагани модели на пазара на коли втора ръка.

В идеалния вариант самите инженери на Tesla щяха да оправят подобни дефекти, но е добре, че има други компании, които са готови да окажат помощ и в крайна сметка усилията на находчивия купувач останали възнаградени с кола, закупена два пъти по-евтино от нейната актуална цена.

Снимка: Electrek; Tesla

Виж още: Apple е най-скъпата марка, а Google изпадна от Топ 3

Тагове: