Въз основа на последните изчисления Tesla има натрупани над 1.2 милиона резервации за Cybertruck, чиято обща стойност надвишава 80 милиарда долара.

Но се оказчва, че производството все още не е стартирало, въпреки че Tesla представи Cybertruck преди почти две години. Първите бройки на електрическия пикап вече трябваше да бъдат факт, но компанията забави програмата, тъй като се фокусира върху Model Y.

Според Tesla в най-добрия случай Cybertruck ще се появи в края на 2022 г. Междувременно компанията продължава да приема резервации за електрическия пикап, и то доста успешно.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви, че след представянето на автомобила Tesla е получила над 250 000 резервации за Cybertruck в рамките на седмица. Тенденцията се наблюдава и при другите предлагани от компанията модели, но в случая със Cybertruck кривата на поръчки продължава да расте. 

Според запознати дори по време на пандемията някои магазини на Tesla са получавали стотици резервации за Cybertruck. Изчисленията, направени с информация, споделена в над 28 000 поста в специалния форум, посветен на електрическия пикап, показват, че резервациите са надминали 1 милион през май 2021 г.

Ако наистина този темп се е задържал, това означава че към настоящия момент бройката на резервациите вече е нараснала до 1 270 000. Също така се вижда, че потребителите предпочитат версиите на Cybertruck с двоен двигател и три мотора.  

Миналия месец Tesla реши да премахне препратките към версиите и цените на Cybertruck от уебсайта си, но оповестената по-рано средна продажна цена беше около 58 000 долара, което означава, че стойността на всички резервации възлиза на около 80 милиарда долара.

За да бъдем честни, фактът, че Tesla изисква депозит от само 100 долара за Cybertruck  (за Model 3/Y стойността на депозита беше 1000 долара), създава по-малък ангажимент за резервация, което води до това процентът на реалните покупки да не е чак толкова висок. 

Така или иначе Tesla със сигурност е водещ играч на пазара на електрически пикапи по отношение на резервациите, но няколко компании вече могат да се похвалят с реални резултати. 

Rivian вече започна доставките на електрическия пикап R1T. Очаква се GM да започне доставките на пикапа Hummer EV до края на следващия месец, а Ford ще достави F-150 Lightning следващата година.

Снимка: Tesla

Виж още: Въпреки че Мъск продава акции, Tesla все още се оценява на трилион долара