Автомобилните гиганти BMW и Daimler обявиха план да слеят своите подразделения за градска мобилност, в които влизат услуги за споделено пътуване и иновативни методи на транспорт.

Под шапките на двете немски компании влизат известни марки като Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Mini и, разбира се, BMW, но в последно време и двете инвестират в собствени модерни градски мобилни услуги. Така например през 2014 г. Daimler придоби приложението MyTaxi, което днес се ползва от милиони потребители в цяла Европа.

Комбинацията ще включва бизнеса на Daimler - Car2Go, и този на BMW - DriveNow, както и таксиметрови услуги и локации за паркиране. Компаниите вече повишиха прогнозите си за печалба за цялата година, като посочиха, че приходите вероятно ще се покачат леко, ако успеят да приключат обединението през 2018 г.

Сливането ще позволи на производителите да споделят риска от работата в технологично ориентирана индустрия, която включва и нарастващ брой конкуренти в услугите за мобилност, свързани с приложения за смартфони.