Английската компания Bloodhound LSR, която от 2015 г. насам се опитва да проектира, построи и тества кола, която може да стигне 1600 км/ч, току-що постигна половината от тази цел. Под изгарящите слънчеви лъчи в пустинята Калахари в Южна Африка колата на Bloodhound LSR разви скорост 806 км/ч, с което влезе в топ 10 на най-бързите коли в света.

Това е впечатляващо завръщане за екипа, който миналата година бе на прага на фалита поради липсата на пари. Въпреки че мнозина бяха заинтригувани от идеята, Bloodhound LSR изпадна в несъстоятелност през октомври 2018 г. Благодарение на финансова инжекция от базиран в Йоркшир предприемач компанията все още продължава напред.

Нейният поглед е устремен към рекорда от 1227 км/ч, поставен от Анди Грийн през 1997 г. Самият Грийн днес пилотира колата на Bloodhound LSR в опита да бие собствения си рекорд. Колата на Bloodhound LSR използва самолетен двигател на Rolls Royce, който захранва и изтребителите Eurofighter Typhoon.

Успехът при 36-градусовата жега дава надежда, че двигателят ще издържи и при по-висока скорост. Екипът се надява да продължи изпитанията през следващата година.

Виж още: Усъвършенстван, удобен, издръжлив: Huawei Watch GT2 (Видео ревю)