Най-напред "Завръщане в бъдещето" ни обеща летящи коли. Това бъдеще дойде и нямаше летящи коли. И това беше разочароващо. Тогава прекарахме много време, убеждавайки се един друг, че са непрактични, безсмислени и голяма загуба на пари.

А сега летящите коли се случват отново?! Вече имаме партньорство между Airbus и Audi, което в момента се опитва да изгради концепция за градски автомобили и летателни таксита. Имаме Uber, изграждащ летящ таксиметров център в Париж. След това имаме Kitty Hawk, тайна компания, основана от съоснователя на Google Лари Пейдж - тя пък работи върху проект, наречен Cora. Да, това е още едно летящо такси.

Но познайте кой друг се присъединява към състезанието за летящи таксита... Rolls-Royce.

Не Rolls-Royce със славата на луксозните автомобили, а Rolls-Royce, компанията - производител на двигатели, която се отдели от нея още преди десетилетия.

Rolls-Royce се опитва да влезе в бизнеса с летящите таксита и вече изготви планове за създаване на електрическо превозно средство, което би могло да достигне скорост 400 километра в час. Компанията смята, че може да бъде готова да започне още през следващото десетилетие - времева линия, която е в съответствие с плановете на много от потенциалните ѝ конкуренти.

Роб Уотсън, ръководител на електрическия екип на Rolls-Royce, смята, че компанията е "в добра позиция да играе водеща роля в развиващия се свят на личната въздушна мобилност".

"Ние вярваме, че предвид работата, която вършим днес, за да развием хибридни възможности за електрическо задвижване, този модел може да бъде достъпен от началото до средата на 20-те години, при условие че можем да създадем един жизнеспособен търговски модел за въвеждането му", казва той.

С други думи там, където отиваме, може наистина да нямаме нужда от пътища.