Транспортния гигант Uber обяви, че отваря изследователски център в Париж. Това е първият подобен проект на компанията, извън Северна Америка. В него ще бъдат вложени 24 млн. щатски долара, а основната му цел ще е да развие технологиите за автономни летящи таксита.

Програмата за създаване на такъв тип превозно средство стартира през 2016 година. Като част от тази инициатива, Uber отвори центрове в Сан Франциско, Питсбърг и Торонто. За продължение на проекта, компанията избира френска територия, заради "силната история в проучването и разработката на продукти, инженерите от световна класа и основната роля в авиацията" на европейската държава. Изявлението е на Ерик Алисън, който е ръководител на авиационните програми в Uber.

Само ден по-рано изпълнителният директор на Uber, Дара Косровшахи, участва в среща на високо равнище с френския президент Емануел Макрон. Срещата, разбира се, е била на тема технологично развитие. По същото време започна и технологичната конференция Viva Technology, отново в Париж.

Макрон прави всичко по силите си, за да привлече инвестиции от технологични компании за Франция. Новината от Uber е най-големият прогрес по въпроса от избирането на президента насам. Това се случва, въпреки че компанията не се хвали с най-добрите отношения с френската администрация. Uber често си има работа с регулаторните институции, а от време на време и таксиметровите шофьори стачкуват против услугата на американската компания. Може би сега по-колаборативният подход на Косровшахи дава резултат, за разлика от агресивното ръководство на предишния директор - Травис Каланик.

Новият център на Uber в Париж ще отвори врати през есента. Проучванията ще са съсредоточени върху управление на въздушното пространство, автономно движение, мрежи за комуникация в реално време, системи за съхранение на енергия и системи за таксуване.

Американската компания обяви ново партньорство с парижкия политехнически университет. Договорът им е за период от пет години. В публикация на Uber се казва, че за постигането на високите цели на компанията са необходими най-блестящите умове в областта. Ето защо се очаква от партньорството на Uber с политехническия университет в Париж да придвижи градската мобилност към бъдещето. Бъдеще, в което да можете да се възползвате от полет до желаната дестинация само с натискането на един бутон.