Ако трябваше да заложите коя технология скоро ще върши работата на каскадьорите, вероятно щяхте да предположите, че това ще е CGI. Оказва се, че и роботите имат капацитета да го правят - роботи, създадени от Disney.

Нов доклад на TechCrunch описва напредъка, който компанията е постигнала в областта на аниматрониката. Резултатът е създаването на човекоподобни, обикновено статични роботи, предназначени да забавляват тълпите посетители в тематичните паркове и курорти на Дисни.

Но един нов вид аниматронични модели дават пореден тласък в развитието на роботното инженерство. След проекта Stickman сега инженерите на Disney създават хуманоидни роботи, предназначени да участват във въздушни каскади. С помощта на лазерно насочване и вградени акселерометри и жироскопи тези роботи регулират своята позиция, докато са във въздуха, като по този начин заемат перфектната бойна поза за един супергерой. Можете да ги видите в действие във видеоклипа по-долу.

Засега от Disney не издават в кои тематични паркове ще пуснат роботите, но не е трудно да си ги представим като известни герои на Marvel или Pixar, готови да се впуснат във въздушна битка вместо каскадьорите.

Тагове: