Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск загуби короната си като най-богатия човек в света след рязка корекция в курса на биткойна и спад в акциите на компанията му, който според някои анализатори е свързан със спорната инвестиция в криптовалутите.

Акциите на Tesla са паднали с 21% от най-високата си стойност от 890 долара на 26 януари, ускорявайки тези загуби през последните два дни при спад до 698 долара. Акциите на производителя на електрически превозни средства поевтиняха с цели 13% във вторник: най-лошия ден за него от началото на септември 2020 г.

Fox Business обясни спада на акциите тази седмица за асоциацията на компанията с биткойн, цитирайки анализатора Дан Айвс от Wedbush, който също отбеляза, че смята, че този ход е стратегически в дългосрочен план и ще накара повече компании да купуват криптовалута.

Акциите на Tesla се търгуваха на около 865 долара на 8 февруари, когато беше съобщено, че е закупила 1.5 милиарда долара в биткойн. Те достигнаха дъно до 681 долара във вторник, според данни на Yahoo Finance. Докладите за проблеми с контрола на качеството на колите в Китай може също да са повлияли на цената.

Tesla притежава приблизително 48 000 биткойн, което означава, че печалбите са били около 1 милиард долара по времето, когато биткойн достигне рекордното си ниво от малко над 58 000 долара в неделя.

Въпреки рязкото понижаване на цените през тази седмица компанията все още печели от покупката на биткойн, тъй като криптовалутата беше на цена до 39 000 долара при обявяването на покупката.

Спадът на акциите на Telsa свали Мъск от върха на Индекса на милиардерите на Bloomberg, като Джеф Безос отново оглавява списъка с приблизителна нетна стойност от 187 млрд. долара, докато Мъск има 180 млрд. долара според Bloomberg.

По време на писането на материала цените на биткойните се бяха коригирали със 17% до около 48 000 долара, което бележи спад от 10 000 долара само за три дни. По отношение на промените пазарите са свикнали с много по-големи флуктуации, като срива в средата на януари, което доведе до корекция от 30% за биткойн.

Снимка: Inverse

Виж още: Kриптовалутата Libra на Facebook може да дебютира в ограничена форма в началото на 2021 г.