Ако Apple продължи с плановете си за своя електрическа кола, Volkswagen не би се притеснявал много. Шефът на немския гигант Херберт Дийс обяви в свое интервю, че неговата компания „не се страхува“ от кола на Apple. Според него автомобилната индустрия далеч не прилича на IT сектора, където можеш буквално от един продукт да се настаниш сериозно. С други думи, каквото и да представи Apple, то няма да постигне бърза доминация.

Дийс признава, че за Apple има логика да навлезе на пазара, тъй като има недостижим дизайн, софтуер и производство на батерии. Действително новите слухове твърдят, че Apple ще заложи именно на иновативен дизайн на батерията, който осигурява по-дълъг пробег и е по-безопасен както и по-етичен, тъй като не използва кобалт – ресурс, който понякога се добива с детски труд в Африка.

Разбира се, докато колата на Apple излезе от гаража, ще трябва да мине доста време и да бъдат преодолени много предизвикателства. Водещо сред тях е търсенето на нов партньор сред Apple, след като Hyundai вече не е склонен да заеме тази роля. Очакваната премиера през 2024 г. е все още далеч и всяка технология, която днес изглежда революционна, може да бъде морално остаряла дотогава.  

Разбира се, по-паметливите ще се сетят, че през 2006 г. шефът на Palm Ед Колиган заяви, че Apple не може просто да навлезе в смартфон бизнеса, а само след няколко години ролите на двете компании бяха вече разменени и Palm бързо остана в историята. 

Снимка: shutterstock

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот