Скорошен доклад от Токио казва, че Toyota работи върху SUV версия на своя седан Crown, предлагайки го в хибридни, PHEV (plug-in hybrid electric vehicle) и напълно електрически версии за родната си страна в допълнение към износа на някои версии за Китай и Северна Америка. Crown е първият автомобил на Toyota, изнесен за Съединените щати през 1958 г., и остава основен модел на японския пазар в продължение на 67 години.

Въпреки че японският автомобилен производител Toyota е по-закъснял от някои във възприемането на е-колите, той признава какво се продава и се придържа към него. Компанията държи сегашната корона като най-продавания производител на автомобили в света, като е продала 10.5 милиона превозни средства през 2021 г.

Макар на практика нито една от тези водещи за индустрията продажби да не идва от е-модели (все още), Toyota си създаде голямо име в хибридите – тип превозно средство, което планира да продава добре и през следващото десетилетие.

Там модели като Prius Prime и RAV4 Prime са много популярни в Съединените щати, въпреки че техните федерални данъчни кредити може скоро да изтекат. Преди обаче Toyota да стане нарицателно в Съединените щати, това беше нова и непозната японска марка, изнасяща седан, наречен Crown през 50-те години на миналия век. Crown ще присъства като четири поколения модели в Северна Америка от 1958-1973 г.

В Япония Crown остава основна част от автопарка на Toyota, наближавайки почти 70 години производство. Според скорошен доклад Toyota се стреми да насърчи възприемането на електромобили, като преработи своя класически седан като електрифициран е-модел Crown.

След разговор с множество хора, които отказаха да бъдат идентифицирани, Reuters съобщава, че Toyota всъщност работи върху електрифицирана версия на Crown под формата на SUV за множество пазари.

Източници на Reuters казаха също, че част от решението да се използва SUV ревизия на Crown се основава на предпочитанията на потребителите, които се отклоняват от седаните в полза на по-големите превозни средства – и кой обича добрия хибрид повече от Toyota?

Според източниците на агенцията хибридната версия на Crown ще бъде изнесена за Китай и Северна Америка през лятото на 2023 г., а що се отнася до изцяло електрическата версия, това остава несигурно, тъй като Toyota финализира плановете си за износ преди очакваното стартиране през 2024 г.

Като алтернатива на прераждането на Crown в електрически модел Toyota също планира да достави напълно преработена версия на седана това лято. Засега остава неясно дали ще включва някаква форма на електрификация.

Снимка: Toyota

Виж още: Може ли изкуствен интелект да приготви перфектното кафе?