Ако сте похарчили солидна сума пари за един от най-добрите геймърски SSD дискове и искате да си избиете инвестицията, като допълнително копаете новата криптовалута Chiа, бъдете предупредени: в случай на някаква повреда по SSD гаранцията няма да важи.

Chia e новият криптохит, който използва твърди дискове, а не видеокарти за копаене. Това вече доведе до скок на цените на SSD дисковете в Китай и намаляване на запасите, което на свой ред кара производителите масово да отказват гаранции, ако се окаже, че SSD дискът е използван за копане на Chia или други ненормални операции, при които дневно се обработват много по-големи обеми данни. 

Разбира се, ако вашият SSD диск копае крипотвалута по 24 часа на ден, това ще износи компонентите и очакваме все повече SSD производители да вземат подобни мерки в близко бъдеще. В същото време предстои да видим дали това ще бъде достатъчно, за да задържи цените на твърдите и SSD дисковете разумни и да се избегне масовият недостиг като при видеокартите.

Това не е първият компонент, чиято гаранция се променя заради добива на криптовалути - руският клон на MSI наскоро намали гаранцията на някои свои видеокарти само до шест месеца в отговор на криптобума.

Снимка: Samsung

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра