Чушка с цвят на шоколад, която може да предпазва от развитието на някои видове рак, са създали български учени от Института по зеленчукови култури в Пловдив. Те поясняват, че не става дума за генно-модифициран сорт, а за внимателно създадена селекция - резултат на 14-годишен експеримент.
Не само хранителните качества на чушката са подобрени. По-добри са и резултатите при производството й, тъй като от сорта се добиват двойно повече продукция на декар (2.5 т), в сравнение с обикновените чушки. Учените се надяват, че "шоколадовата" чушка ще предостави възможност на хората да получават по-качествена храна, която не съдържа изкуствени оцветители и овкусители.
Чушките са една от най-полезните храни, уверяват специалисти от цял свят. В тях се съдържат много витамини, микроелементи, фолиева киселина, флавоноиди.