Когато се разхождате в пространство, някои клетки в мозъка ви тихо създават „мрежова карта“, така че да можете лесно да се ориентирате. Това много прилича на метода на GPS навигацията (отчасти, разбира се). Научаваме това благодарение на трима учени, които спечелиха Нобеловата награда за медицина.

Норвежките изследователи Едвард Мозер и Май-Брит Мозер, които са женени, ще си поделят наградата с британско-амеркианския учен Джон О'Кийф, който е пионер-изследовател отпреди повече от 40 години.

О'Кийф е първият, който идентифицира така наречените "клетки за място" (place cells) - специфични нервните клетки в хипокампуса, които светят когато неговите лабораторни плъхове пристигат на определени места. Той правилно вярва, че тези клетки са помогнали за формиране на критичен компонент във вътрешна система за навигация в плъховете, но неговото изследване не е широко признато по това време.

След това, през 2005г., семейство Мозер открива втори тип нервни клетки. Така наречените "мрежови клетки". Те позволяват на плъховете да се координират и да се позиционират по дължина и ширина. Така те дават възможност за прецизна навигация в пространството. Семейство Мозер откриват, че тези клетки при плъховете работят в определени места, които формират модел или мрежа. Това, от своя страна, им дава нови прозрения за вътрешната навигационна система на мозъка.

Откритието вече се използва, за да се изгради по-дълбоко разбиране за болестта на Алцхаймер, която причинява дезориентация и загуба на пространствено мислене.

Тримата учени ще се срещнат в Стокхолм на 10 декември, за да получат своите награди, а също така ще си разделят наградата от 1,1 милиона щатски долара.

 

Виж още: Момче от Пловдив взe приза Математик №1 в Европа