Шамис Аден е дизайнер и изследовател на материали. Тя има много интересна концепция за обувки, изработени от протоклетки, пишат от Cnet. Обувките ще се създават чрез 3D принтер и ще пасват перфектно на крака на потребителя – идеята е да бъдат като „втора кожа“. Материалът реагира на средата под крака и ще се настройва спрямо нея – ще бъде по-мек или по-твърд. Протоклетките не са точно живи, но имат поведение на живите клетки.

 

„Протоклетките са форма на синтетична биология, която размива линиите между живата и неживата природа“, пише Аден в своя уеб сайт. „Насърчаването на зараждането на живот в течни химикали в лаборатория може да ни даде материал за нов вид природа, направен от човека".

 

Поддръжката на тези обувки ще бъде малко по-сложна – няма да е достатъчно просто да ги захвърлим в дрешника. Ще трябва да бъдат потопени в контейнер пълен с течност от протоклетки, която ще регенерира обувката. „Ще трябва да се грижите за тях, сякаш са растение. Трябва да сте сигурни в това, че получава всички природни ресурси, за да могат да се регенерират“, допълва Аден. Тя разработва идеята заедно със специалиста по протоклетки Мартин Ханцик от Университета на Южна Дания. За съжаление, ще трябва да почакаме за тези обувки. Очаква се да се появят около 2050 година.


Има ли такова нещо като езеро със смъртоносни води, които превръщат в камък всичко, допряло се до тях? Вижте тук.