Трансплантацията на човешка глава звучи като някой научнофантастичен разказ на Беляев, но според учените никак не е далеч от нас. В миналото е имало успешни опити с животни – още през 1970 д-р Робърт Уайт присажда маймунска глава на друго тяло успешно.

Е, Уайт не се е занимавал със свързване на гръбнака, затова животното е останало напълно парализирано, но медицината е изминала доста път за тези 45 години. Рисковете от отхвърляне на транспланта вече са минимални, но какво би включвала подобна операция?

Освен охлаждане на тялото и главата трябва да се локализират всички кръвоносни съдове във врата, да се закачат тръбички към тях и към машина за диализа. Следва чисто прерязване на гръбнака и пренасяне на главата. Следва най-тежката част.

Как закачаш гръбнак? Според д-р Канаверо, който води изследванията в областта, е възможно с помощта на полиетиленов гликол. Веществото ще помогне на мастните мембрани от тялото и главата да се свържат. Следва доста по-леко зашиване на кръвоносните съдове и мускулите и месец за възстановяване в кома. Рисковете от отхвърляне се неутрализират посредством имуносупресанти, а след като се събуди, пациентът започва дълга и усилена физиотерапия.

Това, че ще можем, не значи, че ще го направим – голяма част от медиците са твърдо против подобни операции от етични и други съображения. Подобна операция включва неимоверно количество рискове и всеки микроскопичен детайл най-вероятно би довел до смърт. Как мислите вие? Дали в бъдеще ще трансплантираме главите си на нови тела, когато тези престанат да ни служат?