Над дузина болнични заведение в САЩ използват технология на NASA, която предпазва пациентите от поява на рани от залежаване. Технологията работи чрез откриване на проблеми по кожата на пациента, преди те да станат видими, позволявайки на медиците да прилагат лечения, преди да се е образувала самата рана.

Раните от залежаване са сериозно състояние, което може да се развие в случаите, когато натискът върху кожата е постоянен, например при пациенти на легло, които не се въртят достатъчно често. Тези рани по кожата може в някои случаи да бъдат животозастрашаващи и са допринесли за смъртта на много пациенти. Ето защо предотвратяването на появата им е толкова важно.

Tехнологията на NASA е тествана в тринайсет болници, които участват в програмата за превенция на язви. Повече от 1200 пациенти са били сканирани с помощта на технологията, осигуряваща висока ефективност.

От тези 13 болници повече от половината съобщават, че са могли напълно да елиминират раните от залежаване. Останалите са имали от 11 до 90 процента успеваемост. Това е полезно не само за пациентите, но и за самите болници и за лекарите, защото така се спестяват значителен брой часове и разходи, свързани с лечението на рани от залежаване.

 

Прочетете и това: Нова ваксина срещу ебола вече предлага пълна защита

Тагове: