Учени постигнаха практически пълна защита срещу опасния вирус ебола, след като тестваха успешно нова ваксина в Гвинея и Сиера Леоне, съобщава The Verge.

Нито един случай на зараза с ебола не е бил регистриран десет дни след като повече от 5000 души в Гвинея са приели ваксината, известна като rVSV-ZEBOV. Тя е била предложена на хора, които са в близък контакт с диагностицирани със заболяването.

Резултатите са надежда за по-добра защита от заболяването, което отне живота на повече от 11 хиляди души през 2014 и 2015 г. Повечето фатални случаи бяха именно в Либерия, Сиера Леоне и Гвинея. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек. Тогава Световната здравна организация бе сериозно критикувана за тромавата си реакция спрямо епидемията, но откритието на ефикасна ваксина трябва да спомогне за спасяването на хиляди животи оттук насетне.

Лекарственият продукт се произвежда от Merck, Sharpe & Dohme (MSD). Компанията обеща да осигури 300 000 ваксини в случай на ново разпространение на вируса. Ваксината ще бъде лицензирана до края на 2017 г.

Виж още: Ново лечение на рака на простатата е успешно при почти половината от тестваните пациенти