Екип от Центъра за екстремна бионика на Масачузетския университет искат да променят живота на хора, които живеят с парализа. Те предлагат проект от 100 милиона щатски долара, който в рамките на пет години ще предостави на света иновативни протези, изглеждащи като истински крайници, синтетична нервна система и синтетичен гръбначен мозък. Водещ учен на проекта е Хю Хер, който иска да отведе изкуствените протези на следващо ниво.

От откриването на Центъра за екстремна бионика през 2014 година до сега целта му е била да предоставя решения за широк спектър увреждания, причиняващи инвалидност. Петгодишният проект, който предлага екипът на Хер сега, е свързан с лечение на парализа, терапия след ампутация на крайници, епилепсия и Паркинсон – с помощта на бионичните технологии. Хер и колегите му искат да подобрят протезите, с които разполагаме днес, като ги комбинират с невронни импланти. Така нервите и мускулите на човека ще могат да „комуникират“ с протезата и да я управляват така, както биха управлявали част на тялото си. Учените предлагат и технология, която да променя мозъчните функции така, че да лекува неврологични и ментални проблеми.

Най-интересна може би е т.нар. дигитална нервна система (DNS), свързана с оптогенетиката. Това е техника, с която се контролират самите клетки и която би позволила лечението на парализа и на Паркинсон чрез буквална замяна на биологичната нервна система. Учените смятат, че с течение на времето ще могат да създават клетки и да развиват цели органи, с които да заменят структури в човешкото тяло.

Оцени:
Рейтинг: 5
Още от HiEnd

7 странни персонални превозни средства

41 | 18.03.2018