Генетичен флуоресцентен протеин ще помогне на учените да поставят по-точно трансплантирани тъкани. Използвайки стволови клетки, японски учени са отгледали изкуствена кожа, която съдържа потни жлези и космените фоликули. Тези силно реалистични кожни лепенки биха могли евентуално да се използват за лечение на жертви от изгаряния и да заменят животните, които се тестват с химикали.

Предишните усилия за разработването на изкуствена кожа са били ограничени от гледна точка на реализъм и функционалност, включително липса на космените фоликули и жлези, които могат да отделят пот. Изследователският екип от RIKEN Center for Developmental Biology заедно с няколко други японски институции са преодолели тези ограничения, създавайки лаборатория за отглеждане на кожа, която много се доближава функциите на нормалната тъкан. Подробностите за тази разработка могат да бъдат намерени в Science Advances.

За създаването на изкуствената кожа учените са взели клетки от мишки и са използвали химикали, за да ги превърнат в индуцирани плурипотентни стволови клетки (недиференцирани клетки, които могат да се превръщат във всякакъв вид клетки в организма). След това тези клетки са били трансформирани в кожни клетки, пресъздавайки химическата среда на кожата.

Изкуствената кожа е била трансплантирана върху кожата на мишки, където е създала нормални връзки с околните мускули, нерви и фибри.

Учените все още трябва да изгладят някои проблеми. Например новата тъкан може да се свърже с нервните влакна, но не може да ги създава. Това би могло да бъде проблем за пациенти с тежко увреждане на нервите. Също така косата, която расте върху изкуствената кожа, невинаги съответства на тази, която се появява по останалата част от тялото.

Може да минат десет години, преди тази техника се използва в клинични условия.

 

Прочетете и това: Учени търсят нов метод за бързо регенериране на тъканите в бозайниците