Стрийминг услугите започват малко да наподобяват социални мрежи - те би трябвало да предоставят съдържание, но с течение на времето се оказа, че потребителите имат нужда от отделни профили, категории и дори история на гледанията. Нека си признаем - десетки пъти всеки от нас е сядал да гледа даден филм или сериал, но по някаква причина не го доглежда и напълно забравя за него. Междувременно се трупат нови предложения, а някои услуги дори не запазват история на това, което ни е привлякло вниманието. Още по-сложна е ситуацията, ако членовете на едно семейство гледат през един и същи профил. И е съвсем в реда на нещата да се запитаме: има ли някъде история, която да проследява какво сме гледали и кога това се е случило? Разбира се, това може и да се разгледа и по по-друг начин, ако половинката ви гледа единствено поредици за неразкрити убийства, но да се върнем на основното: какво могат да ни предложат основните стрийминг платформи в това отношение?

Netflix

Netflix могат да ни зарадват с най-подробна организация на съдържанието - признаваме си, там почти никога не сме забравяли това, което сме гледали, и платформата любезно (и понякога доста натрапчиво) ни напомня за него. Но ако искате подробна справка, то влезте през сайта Netflix.com, въведете потребителско име и парола и навигирайте до Your Account -> Viewing Activity. Добрата новина е, че можете да правите промени и ако смятате, че някое заглавие ще накърни репутацията на профила ви, просто го премахнете от списъка. От Netflix обещават, че повече няма да използват срещу вас онзи момент на слабост, в който сте кликнали по погрешка 365 Days: This Day.

Apple TV+

Каталогът на Apple за стрийминг съдържание може да не е толкова подробен, колкото на Netflix например, но все пак тази функционалност не е забравена. Тя е разположена в долната част на самото телевизионно приложение. Отворете го през Mac или iOS устройство и продължете да превъртате до най-долната част на раздела, в която ще видите секция с това, което сте гледали. Избирайки See All, ще видите всичко, което е привлякло вниманието ви в Apple TV, като селекцията е доста подробна и включва предавания, които са били стриймнати през устройството на Apple TV (ако разполагате с такова). За съжаление не можете да се сдобиете с информация за "Наскоро гледани" филми, но в Settings можете да изчистите съвестта си посредством Clear Play History - въпреки че Apple+ няма чак толкова провокативни заглавия, от които да се изчервите.

HBO Max

HBO Max е една от любимите ни платформи, но с тъга трябва да признаем, че не предлага функция, която да ни дава подробна информация за всичко гледано от нас. Да, всичко, което сме започнали, отива директно в Continue Watching, а и имаме и списъка с добавени заглавия, на които планираме да обърнем внимание. Но от време на време, някое от тях изчезва назад в редицата. Все пак можем да редактираме гледаното съдържание, като влезем в профила си, кликнем върху Continue Watching и изберем Edit или Clear All. Да, тази функция е точно за моментите, в които не искаме да си признаем, че сме гледали за незнайно кой път точно онзи епизод отпреди почти 20 години на The O.C или Gossip Girl.

Amazon Prime Video

Amazon си е истинска джунгла по отношение на история на гледаното от нас. Функцията е скрита като старинно съкровище: първо влезте в Your Account, след това изберете Personalization и кликнете върху Improve Your Recommendations. Няма да повярвате, но там можете да изберете Videos You've Watched и дори да оцените подобаващо съдържанието така, че Amazon да може по-добре да разбере вашите любими или не толкова любими заглавия или да изключи вторите изцяло този списък.

Снимки: Shutterstock/Unsplash/Apple/HBO/Amazon

Виж още: Лаптопите, които изпревариха времето си (ВИДЕО)